24. apr. 2024

TRAKSi harrastajad käisid maailma avastamas

Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi kaks harrastusrühma – folklooriansambel Allikabänd ja seenioride karaktertantsurühm Salome – külastasid lõunapoolseid riike. Allikabänd osales juulis toimuval etnofestivalil Lätis ja Salome tuuritas septembris Ungaris.

Folklooriansambel Allikabänd Lätis

Allikabänd osales 29. juulil 2017 Lätis Aluksne lähedal Ermani mõisas toimunud etnofestivalil Etnonakts 2017. Festival toimus renoveeritavas 19. sajandist pärinevas puidust neoklassitsistlikus mõisahoones, mille omanikuks on rahvamuusik Ugis Praulins, kes ise elab kohapeal. Allikabänd esitas muusikalise kava, mis koosnes eesti, läti ja saami rahvalauludest. Pärast kontserte oli simman ja võimalus jalga keerutada. Tänu ühele läti õpetajale sai ka Allikabänd nii tantse õpetada kui ka saata. Kõigi osalejate jaoks oli see hästi tore ja meeldejääv esinemine.

Folkloorirühm Allikabänd esinemas etnofestivalil Etnonakts 2017.

Karaktertantsurühm Salome Ungaris
Salome osales 12.–18. septembril 2017 Est-Reisid OÜ korraldatud reisil teemal “Eestlased Ungaris.” Pikk kohalesõit viis Läti, Poola ja Slovakkia kaudu lõpuks Ungarisse, kus suunduti Egeri piirkoda. Seal elab väikeses Noszvay külas töökas eesti pere. Ligi 20 aastat tagasi pani Anti Antik oma pere autosse ja sõitis Euroopasse otsima paika, mis talle meeldiks. See paik oligi Noszvay. Anti on tunnustatud sepp, kuid perel on ka väike veiniistandus ja igal sügisel valmivad uued veinid. Selles külas ootas reisiselle eestipärane õhtusöök ja Salome “tantsutüdrukud” andsid seal ka meeleoluka tantsuetenduse. Majutus oli samas külas, et tutvuda eestlaste ja ungarlaste eluga selles väikeses kohas. Külastati Anti viinamarjaistandust, kus käidi viinamarju koristamas ja kuulati juttu kogu viinamarjade töötlemise protseduurist. Meie tantsurühmale oli see käik kahtlemata väga inspireeriv ja ehk saame lähemal ajal juba näha uut, ungaripärast tantsuseadet. Edasi viis tee juba uutesse paikadesse – Egerisse ja Poolasse. Kaks päeva Anti juures jätsid aga kustumatu mälestuse!

Tekst Assar Järvekülg ja Ellen Napits
Fotod: Assar Järvekülg,