28. märts 2024

Saaremaa merekultuur on maailmailmatasemel

Eesti Saarte Kogu mitme saare liikmed osalesid Kuressaares 20. septembril 2018 toimunud maailma ajalugu ja kultuurilugu puudutaval sündmusel – toimus rahvusvaheline konverents Antarktika avastajana tuntud kuulsa meresõitja admiral Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshauseni 240. sünniaastapäeva tähistamiseks. Maakera viimase mandri avastaja eludaatumid on v.k.j. 09.09.1778 – 13.01.1852. Ta sündis Saaremaa läänerannikul Lahetaguse väikeses mõisas baltisaksa perekonnas.

Eesti ja Saaremaa kultuuriloole andis Bellingshausen maailmakuulsuse kõrval teadmise ja näite sellest, et ka väga kõrgel positsioonil olev inimene saab erineval viisil luua arengueeldusi kohalikule rahvale.

Saaremaa rannapoisist kujunenud maailmamerede admiral F.G.B. von Bellingshausen elas ligi kolmandiku oma elust Eestis, peamiselt aga Kroonlinnas, teenides sõjalaevastikus ning pälvis oma kaasaegsete poolt suure austuse just üllameelsuse, rahuliku ja kindlameelse iseloomu tõttu. Kroonlinnas elades oli admiral suhelnud eesti kogukonnaga Peterburis ja toetanud eestlaste kooliharidust. Tema nõudel istutati Kroonlinna puudesalu, et meremeestel oleks võimalik osa saada puude tervistavast energiast ja mõjust. Antarktika avastusreisile oli kaasatud mitu eestlasest meremeest.

Konverentsi ühe tulemusena esitati ettepanek rajada Saaremaale admiral Bellingshauseni sünnikoha lähedale haridus-teaduskeskus Antarktika laev-muuseum. Teemakohane ettepanek on esitatud Saaremaa suurvallale ja ideest on teavitatud EV Presidenti ning EV peaministrit. Ettepanekut toetab igati ka Eesti Saarte Kogu.

Aastapäevakonverentsi korraldas Tallinna Merelaevanduse Veteranide Klubi ja Saaremaa Merekultuuri Selts.

Leo Filippov,

Eesti Saarte Kogu

Kaanefoto: Väino Kruuser tutvustab haridus-teaduskeskuse Antarktika laev-muuseum ideelahendust.

Pikemalt ajalehest Meie Maa

Lümanda põhikooli õpetaja Urve Vakker tutvustab Saaremaa Merekultuuri Seltsiga koostöös valminud stende admiral Bellingshauseni elutööst.
Lümanda põhikooli õpetaja Urve Vakker tutvustab Saaremaa Merekultuuri Seltsiga koostöös valminud stende admiral Bellingshauseni elutööst.