28. märts 2024

Emadepäeva tähistamine Londonis, Eesti Majas

Ma mäletan neid ilusaid vaiksed päikeselisi hommikuid kevadises Eestis, kus sai mindud ja korjatud kas peotäis ülaseid või sinililli ja punutud lõngast käepael oma armsale emale. Kerin edasi kolmkümmend aastat ja leian ennast emadepäeval Londonis.

Nii palju on muutunud, mul on endal laps ja emadepäeval on nüüd juba teine hõng. Londoni lapsed ei saa joosta metsa alla lilli noppima, suurlinna elanikuna tuleb tõdeda, et kõike on vaja ette planeerida ning korraldada.

Sel aastal korraldas Londoni naiskammerkoor koos Londoni Eesti Maja, Eesti Abistamise Komitee, Londoni Eesti Seltsi ja Estonian Folksiga ilusa emadepäeva kontserdi Eesti Majas. 13. mai pärastlõunal sai iga ema midagi oma hingele.

Kontsert algas Londoni naiskammerkoori helisevate häältega Reet Kromeli juhatusel. Tuntud muusikul oli seekord suurem roll – ta oli ka päevajuht ning oskuslikult sõnu valides juhatas ta publiku nauditavalt läbi kontserdi. Naiskammerkoor esines lauludega “Ema,kallis ema” (Reet Kromeli seades), “Kasvada lapseks” ja “Väike aed”, milles soleeris Annaliisa Asveit.

Nagu ikka tõid hellust ja ilu laste esitused. Kauneid klaveripalasid esitasid Anthony Kruusi, Eric Speck Randam, Khobhi Kromel-Williams ja Tristan Taal. Oli ka etlemist ning laulmist Lilian Küütsi ning Londoni Eesti Kooli laste esituses. Cathy Sommer esitas viiulil paar toredat ning lustakat lugu.

Estonian Folks lisas huumorit lühietendusega “Aasta ema” ning nagu ikka alustas tantsuga. Sellest aastast õpetab Estonian Folks ka lapsi ning need uued tuuled on teretulnud. Kontsert lõppes rütmilise etteastega Las Madres ja Madis poolt. Ilusates kostüümides, energilised ja naerusilmsed emad tõid eksootikat ning päikest.

Kontserdi järel toimusid töötoad. Madis Mälgand juhatas trummimängu töötuba ja Reet Kromel laulmist. Päeva lõpuks valmisid ühistööna lastelaulud “Kägu” (prantsuse laul) ja “Sulle, emake”.

Aitäh kõikidele korraldajatele ning kohalolijatele meeleoluka pärastlõuna eest. Ilusat emadepäeva kõikidele emadele üle maailma!

Jane Bakhoff

Jane Bakhoff on olnud eesti keele õpetaja Eesti Kool Londonis, praegu on ta üks Keelekindluse eestvedajatest ja Londoni Eesti Seltsi juhatuse liige.

Videot saab vaadata siit: 

Fotod Helen Sau