29. märts 2024

ERMi Sõprade Seltsi 12. jõulukuine mõisareis viis…

ERMi Sõprade Seltsi 12. jõulukuine mõisareis viis seekord naabrite juurde Alūksnesse. Linnas, kus elab veidi alla 10 000 elaniku, on vaadata väga palju.

Mitme kaitsealuse objekti kohta loeme, et tegu on Läti ilusaima, kõrgeima, põnevaima… Alūksne lossi (Jaunā pils), mis on ehitatud Alexander von Vietinghoffi tellimusel aastatel 1859 – 1863 inglise uusgooti stiilis, peetakse selle stiili üheks kaunimaks näiteks Lätimaal. Lossis asub muuseum, mille püsinäitustega me tutvusime giidide vahendusel.

Lisaks lossile vaatasime üle ka piiblimuuseumi ja evangeelse luteriusu kiriku, mis ehitatud aastatel 1781 – 1788 Riia arhitekt Christoff Haberland’i juhtimisel ja mida loetakse jällegi üheks Lätimaa arhitektuuriliselt ilusamaka kirikuks.

Ehitise omapäraks loetakse värviliste tahutud maakivide kasutamine viimistluses. Altarimaal “Kristus ristil” restaureeriti 2000. aastal ja 2006. aastal sai korda ka August Martini ehitatud orel.

Kirik on kuulus selle poolest, et siin asuvad renessansimeistrite P. Veccio, P.Tibaldi, K. Činjāni ja G. Lanfranco maalid ja nende koopiad.

Piiblimuuseumis saime teada, et maal, mida kõik allikad tutvustavad literaadi ja pedagoogi Ernst Glückina, kujutab siiski hoopis teist isikut. Aga see ei muuda tõsiasja, et 1685. aastal tõlkis nimetatud sakslasest kirikuõpetaja läti keelde Uue Testamendi, ning 1689. aastal Vana Testamendi.

Need esmatrükid on muuseumis vaatamiseks välja pandud ja lisaks veel piibleid 35 keeles.

Õhtu lõpetasime kohalikus kultuurikeskuses, kus kohvik Pajumte pakkus meile maitsvaid jõulutoite, mina “lätlased ise kodus söövad”. Nagu traditsiooniks saanud, algas pidulik õhtusöök ERMi Sõprade Seltsi juhatuse esimehe Tanel Linnuse tervituse ja seltsi auliikme folklorist Mall Hiiemäe ülevaatega lätimaistest jõuludest. Südantsoojendava kavaga esinesid pidulistele Alūksne muusikakooli noored.

Tekst Sirje Madisson

Fotod tegid Sirje Madisson ja Helje Laas.