28. märts 2024

3. novembril toimus Jõgeva Kultuurikeskuses Akadeemilise Ühistegevuse Seltsi VIII Ühistukonverents, seekord pealkirjaga “Et elaks Eesti!”

Konverentsil oli 3 põhiettekannet:

1. Jaan Leetsar – „Kolme Eesti suurema ühistu tegevuspõhimõtete võrdlus“,
2. Märt Riiner – „Iganenud mõtteviis raha kasutamisel“,
3. Harry Raudvere – „Riik kui omanikutulu allikas Nikolai Nossovi lasteraamatu „Totu kuul“ näidetega“.

Jaan Leetsar on majandusteadlane, kes on pikemat aega südant valutanud Eesti ühistegevuse küsimustega. Üks tema muresid on, et ühiselt küll tehakse, ent kasumit jagavad vähesed. Halb näide sellest on Coopi süsteem, mis kirjade järgi on ühistu, kuid sisu järgi on tegemist tavalise aktsiaseltsi või  osaühinguga.

Märt Riiner on diplomeeritud matemaatik, kes korra on seda teemat ajakirjanduses juba käsitlenud pealkirja all „Rahast saab ka putru keeta, aga süüa see ei kõlba“. Tema ettekanne oli rahast kui ühiskonna vereringest ning selle vereringe valesti mõistmisest..

Harry Raudvere on Nõmme Raadio kuulajatele tuttav Lõunatundidest, kus ta on arutlenud majanduse umbsõlmede üle ja ka sellest, et on Meediapanka lugenud kaks raamatutäit Totu-lugusid. Tema ettekanne käsitles nii suuremaid ühiskondlikke protsesse kui seda, kui raske on korralikul ja viisakal lapsel suureks kasvanult ja päris elu nähes mõista, et Totu-lugudes oli midagi hoopis olulisemat kui mänguline muinasjutt.

Lõpetuseks ei saa märkimata jätta, et raamatuid tuleb alati lugeda ise, mitte kellegi mõjutatud suhtumise abil teosesse. Näiteks A. H. Tammsaare „Põrgupõhja uus Vanapagan“ on ühest küljest Tammsaare evangeelium ja teisest küljest majandusõpikuks kujundatud „Tõe ja õiguse“ eessõna. Vanapagana lugu oleks jäänud kirjutamata, kui Andres ja Pearu oleksid hakanud kraavi kaevama koos, talguid korraldanud ja Hundipalu Tiidugi kampa võtnud.

Harry Raudvere ettekanne:
Vaba mikrofoni sõnavõtud ja lõppsõna Andro Roosilt: https://www.youtube.com/watch?v=bJ8rcLNdA2A
Konverentsi pilte on võimalik näha siin: goo.gl/dSwz4h
Head kuulamist ja kaasa mõtlemist!
Kohtumiseni järgmisel aastal, IX Ühistukonverentsil!

Andro ja Triin Pisuke-Roos,

Akadeemiline Ühistegevuse Selts