28. märts 2024

Põlva valla koolide VIII folklooripäev Himmaste raamatukogu-külakeskuses

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts on folklooripäeva  korraldanud 2011. aastast. Toimumispaiku on kaks (vastavalt ilmaoludele): Jakob Hurda sünnitalu õu või raamatukogu-külakeskuse saal. Kuigi selle kevade ja suve ilmad on olnud suurepärased, võis ilmaennustusest siiski väikest vihmahoiatust välja lugeda ja nii saigi 30. mail ikkagi raamatukogu-külakeskuse  ilusasse saali  kogunetud.

Üritusest  võtsid osa Põlva Kooli (koondab kolme varasemat kooli)  ja Johannese Kooli õpilased, kokku 72 last.

Mõlema kooli õpilased  kandsid ette väga toredad kavad. Johannese Kooli Himmaste maja õpilased esitasid erinevate rahvaste laule ja tantse. Kava lõpetas kodune „Kaerajaan“.  Lapsi õpetasid  Riina Velmet, Pilvi Saar, Eneli Moorast ja Kärolin Šults.

Põlva Kooli kava raamisid võrukeelsed luuletused, mille 1.c klassi Tähetunni lapsed õppisid selgeks õpetaja Marju Lepassoni juhendamisel. Üks luuletustest oli pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.  Tähetunnis õpivadki lapsed tundma võru keelt ja kultuuri.

Õpetaja Mare Urbani juhendatavat kandleansamblit täiendas plaatpill ja loomulikult suudavad lapsed pillimänguga samaaegselt väga hästi laulda. Kannelt mängides  kasutati ka  sõrmitsemistehnikat.

Õpetaja Ulvi Pern on loonud mitu rahvamuusikast inspireeritud viisi ja kandis need ka oma  kandle- ja plokkflöödiansambliga ka ette (ühe tema pala mängis ka  ülalnimetatud ansambel).  Lisaks mängisid ansamblis  noored viiuldajad ja õpetaja toetas oma õpilasi akordionil.

1.–4. klassi rahvatantsurühm Karin Simso juhendamisel lisas folklooripäevale hoogu ja särtsu. Päeva juhtis  elupõline  õpetaja ja harrastusnäitleja  Urve Järg, kes vahvate sõna- ja liikumismängudega haaras kaasa nii lapsed kui ka suured inimesed. Folklooripäev lõpetati toreda  ühislauluga  „Tiiu, talutütrekene“.

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts

Fotod: Mati Määrits (ajaleht Koit).