28. märts 2024

Järelkaja Prahas toimunud EV100 sündmustest

Kuigi EV 100   juubeliaastal pühendatud  ürituste ettevalmitamisega alustati juba 2017 a  juunis (ruumide üürimised), jätkudes  kuni  14.-17.02.2018,  mil toimusid Eesti Päevad (EP) Praha Muusikaakadeemias (HAMU).

Esimesed  Eesti päevad Prahas  toimusid aga juba  2005 a mais ja seda koostöös Tšehhi- ja Eesti Vabariigi Teaduste Akadeemia ja EV Rahvusraamatukoguga. Kui esimestel EP avati kaks  näitust (prof  J Engelbrecht S. Lusmägi) ja tehti ajalooline ettekanne (prof H. Rebas),  siis seekordne eemärk oli mahukam ja eesmärk laiem – tugevdada ja luua uusi loomeinimeste kontakte, soodustada kultuurivahetust nii kodu- ja väliseesti kogukondade vahel.  Selleks  tuli kokku külalisi Eestist, EKSÜ tegevjuht Margit Reinkubjas, tutvustades  kodu- ja välis-eesti seltside koostöövõimalusi ning Londoni Eesti Seltsi esinaine Evelin Siilak, tutvustas oma seltsi ajalugu ning  tegevust.

Miks oli EP korraldamiseks seekord Praha  Muusikakadeemia? Esiteks sellepärast, et HAMu tudengitega on meie klubil olnud pikemat aega hea koostöö ning HAMU õppejõu Maria Vurmova ja Iivi Zajedova juhtimisel õpiti vabatahtlikult omast vabast ajast Eesti pärismustantse.  Teiseks  möödus HAMUs 10 aastat eesti ja tšehhi erasmuse üliõpilaste ja õpetajate vahetusest (Eesti õppej.  käisid siin Angela Arraste, Kalev Järvela). Tänu HAMU prorektorile Václav Janečiku ja dr. Marie Vurmova huvile ja toele saigi teoks käesoslev koostöö Tšehhi-Eesti klubi ja HAMUga.

Pidulikul avakontserdil esinesid eesti pärimus, ja rahvatantsudega Hamu üliõpilased, Praha Konservatooriumi tudengid (juhendaja Helena Frolikova) ja  LESi  Folktantsujuht Marje Remmet koos partneri Madis Remmetiga Londonist. Õhtule andiski särtsakust juurde kenades Muhu rahvariietes Marje ja  Madis Remmeti poolt esitatud soolotantsud „Veelkord“ ja  „Tuljak.  Piduliku avasõna tegi  HAMU asedekaan  Václav Janeček, EV suursaadik Tšehhis  Sten Schwede.  Lahked tervitusõnad  andsid üle EV Riigikogu esindajad Hannes  Pevkur ja Taavi Rõivas. Tõlke mõlemasse keelde  tagasid vandetõlgid  Jonatan Tomeš ja Iivi Zajedova.

EP programmis oli mitmeid tegevusi. Avaakordi Eesti päevadele HAMUs andis Iivi  Zajedova ettekanne HAMU tudengitele „Eesti muusikateatri arengust“.  Eesti Rahva Muuseumi näituse „Kodumaa pildid“ avamisele järgnes  pidulik kontsert Martinu kontserdisaalis.  Hamu üliõpilased ja Praha Konsrevatooriumi tudengid (juhendaja Helena Frolikova)  esinesid  eesti pärimus- ja rahvatantsudega. Õhtule andis eestipärast särtsu juurde Marje ja  Madis Remmeti poolt esitatud soolotantsud  „Veelkord“ ja „Tuljak“.  Piduliku avasõnaga tegi  HAMU asedekaan Janeček, EV suursaadik Tšehhis  Sten Schwede ning lahked tervitusõnad  andsid üle EV Riigikogu esindajad Hannes  Pevkur ja Taavi Rõivas. Vaheajal  enne filmi „Kevade“  linastust  pakuti eesti tradisioonilisi  võilebu ja muidugi valmis EV100 sini-must-valge tort.

Järgnevatel EP toimusid töötoad, kus oli mitmed juhendajad sealhulgas Hamu õppejõud Marie Vurmova, Marje Remmet õpetasid rahvatantse  ja  Ene Päts ja Piret Pedas õpetasid eesti keelt  kahes rühmas. Eesti keelt eesti lastele ja tšehhidele. Töötoad vajasid tõlkija I. Zajedova abi. Töötubades  linastusid  ka TLÜ erasmusõpilase Marta Jamsa  lühifilmid.

Toetajad: HAMU, MISA, Tšehhi-Eesti klubi, EV Suursaatkond Tšehhis,  Eesti Filmi Instituut, TLÜ tudeng M. Jamsa

Teine EV aastapäevale pühendatud õhtu toimus  24.2.  Blansko klubis David Pliska poolt tšehhi keelde tõlgitud filmi „Kevade“ linastusega.  David on korraldanud Blanskos mitmeid Eesti kultuurile pühendatuid õhtuid.

Praha Eesti päevade korraldamist toetas Integratsiooni Sihtasutus.

Pani kirja  Iivi Zajedova