29. märts 2024

Oli hea taas kuulata…

17. novembril 2018 toimus Eesti Kirjandusmuuseumis Vanemuise Seltsi korraldatud ettekandekoosolek “Eesti üks suuremaid polüglotte – Pent Nurmekund (1906-1996)”.

Mitmekümneid keeli vallanud Pent Nurmekundist pajatas lugusid Hillar Palamets.

Pärast ettekande kuulamist joodi teed-kohvi, räägiti lähenevast jõulupeost ning uue aasta plaanidest.

Sarnaseid ettekandekoosolekuid on Vanemuise Selts korraldanud aktiivselt kogu aasta jooksul. Plaanis on jätkata ka järgmisel aastal. On rõõm näha, et osalejate seas on järjest rohkem noori inimesi, kes seltsitegevuse vastu huvi tunnevad.


17. novembril toimus ka Lõuna-Eesti sega- ja lastekooride seminar Tartus Karlova Kooli aulas. Üldlaulupeo ettevalmistusmaraton on alanud. Liigijuhid tutvustasid  repertuaari. Kavas olid ka kaks laulu ühendkooride repertuaarist: Gustav Ernesaksa, Betti  Alveri „Kuulajale“  ja Pärt Uusbergi,  Kristjan Jaak Petersoni, Juhan  Liivi „Igaviku tuules“.

Sama päeva õhtul astusid Tartu Ülikooli aula lavale Lõuna-Eesti meeskoorid. Austati laulutaat Gustav Ernesaksa mälestust  tema 110. sünniaastapäeva eel. Kontserdi kunstiline juht oli Alo Ritsing. Ühendkooride esituses kõlasid vägevalt klassikute Mihkel Lüdigi, Aleksander  Kunileiu, Ülo Vinteri, Villem Kapi ja Gustav Ernesaksa koorilaulud. Publiku soovil korrati  „Kutset“  ja „Hakkame mehed minema!“ – nii veenev oli nende laulude sõnum ja nii hea oli taas kuulata kooripäraselt kirjutatud meeskoorimuusikat.

19. novembril oli maestro Uno Uiga surma-aastapäev ja nii peeti kontserdil tedagi meeles.
Vanemuise Seltsi liikmeid oli kontserdil kolm ja kõik said suure elamuse osaliseks.

Üritustest võtsid osa ja ülevaate koostasid
Triin Pisuke-Roos

ja

Valli Ilvik,
Vanemuise koori dirigent