28. märts 2024

Peterburis tutvustati lastele Eestit

Peterburi Eesti Kultuuriseltsi meistrid osalesid 4. novembril “Rõbatskoje” kultuurimajas üritusel “Soome-ugri maja soojus. Eesti köök.”

Peterburi Eesti Kultuuriseltsi juhatuse liige Veronika Mahtina ning endine tantsurühma ja käsitööringi juhendaja Leonida Braškina osalesid 18. novembril üritusel Peterburi linna lasteaias, mis oli osa ülelinnalisest projektist “Azbuka v Rossii” tutvustamaks lastele erinevaid kultuure ja traditsioone.

Eesti kultuur pole selles lasteaias valitud juhuslikult, sest seal töötab kasvatajana eestlane Jekaterina Andrianova, meie seltsi Neevo esimese koosseisu tantsija, käsitöömeistri Erna Kuzmina lapselaps.

Projekt kestab aasta. Lastele tutvustatakse Eestit – looduse ja kultuuri omapära, keelt, rahvarõivaid ja toitu, traditsioonilisi kultuuriüritusi, laulu ja tantsu, kirjandust, arhitektuuri omapära. Pearõhk oli seekord suunatud erinevate kihelkondade rahvarõivastele (näidati komplekte, vöösid, ehteid, kindaid, kotte) ja folkloorile (mäng “Kes aias”, tantsud “Üks, kaks, kolm, neli” ja “Kaerajaan”). Lapsed esitasid Heljo Männi ja Leelo Tungla vene keelde tõlgitud luuletusi ning  Svetlana Volgina sõnad Juri Volgini laulule “Tallinn”.

Kõigile osalejatele (lapsed, kasvatajad, vanemad) korraldati paelapunumise töökoda. Tänu kasvatajate suurele tööle ja laste tõsisele huvile oli kokku pandud ka esinemiskava, milles dekoratsioonide ja kostüümielementidega anti edasi eesti rahvuslikku koloriiti. Kavaga osaleti ülelinnalisel konkursil.

 

Viiu Fjodorova,

Peterburg