28. märts 2024

Septembri alguses oli Poris jälle näha ja kuulda Eestit

Pori Rahvaülikooli rahvatantsurühmal Lampin Tanhupiiri käis külas kauaaegne sõprusrühm Põlva Memmed Helje Põvvati juhendamisel. Rahvatantsurühmaga koos sõitsid Porri Kanepi seltskonnatantsurühm Päripidi, juhendaja Maria Drenkhan, Põlva Muusikakooli noored rahvamuusikud ansamblist FolkMelody, lõõtsamängija Mihkel Linnus ja kooli lõõtsa- ja kandleõpetaja, tuntud ja tunnustatud pillimeister Heino Tartes.
Tarkusepäeval, 1.septembril esineti koos Lampi tantsurahvaga Noormarkkus Kahari Koduloomuuseumi kodukandipäeval. Anti kaks kontserti. Kahari Koduloomuuseumi Seltsi juhatuse esimees Jaakko Rainiola tänas esinejaid kauni päeva eest.

Pühapäeval oli Pori turuplatsi Satakieli lava täielikult eestlaste päralt. Noored rahvamuusikud, gümnaasiumis õppivad neiud, võlusid publikut meisterliku mänguga ja teenisid vägeva aplausi. Heino Tartes tutvustas oma sajandat, Eesti 100. sünnipäevale pühendatud sinise lõõtsaga lõõtspilli. Päripidi tantsijate krapsakus ja Põlva memmede tantsusammud ja -joonised rääkisid eestlaste armastusest tantsu vastu. Tund aega kestnud kontserti ”Viron värit Porin torilla” oli kuulamas-vaatamas suur hulk Eesti ja rahvamuusikasõpru. Heino Tartes ja memmed on 11 aastat tagasi olnud külalisena ka Pori Folgil. Samuti on Lampi tantsurahvas ja Pori rahvamuusikud külastanud Põlvat. Taaskohtumised olid toredad.

Lampin Tanhupiiri juhendaja Heli Vija