28. märts 2024

Sellel aastal peeti Londonis eestlaste jaanipidu juba 15. korda.

Varasemalt on seda tähistatud Foxgrove’is ja Beckenhamis. Viimased kolm  aastat on eestlaste kokkusaamise kohaks Halfway House Essexis. Kaunis Halfway pubi aed  ja sealne suur peotelk mahutab ära  esinejad ja  tantsijad, võimaldab mängida sportmänge ja süüdata jaanilõkke.

Londoni eestlaste jaanipidu on päev, mil esikohal on eestimaisus: eesti keel, eesti esinejad  ja  kindlasti eesti toidud.   Jaanipeolt ei puudu ka eesti rahvussümbolid, näiteks on kindel traditsioon tuua peole suur  rukkilillesülem, mida Londonis leidub teadaolevalt ainult ühes lillepoes.

Peol on tähtsal kohal lapsed: lastele tutvustatakse mängude kaudu jaanikombeid ning haaratakse neid  kaasa tegevustesse.  Sellel aastal said lapsed uue noorteklubi  Keelekindlus telgis joonistada, meisterdada, ise limonaadi valmistada ja lasta teha näomaalinguid. Keelekindlus oli välja pannud ka eesti lasteraamatute leti, kus sai kaasa osta põnevaid eesti kirjanike raamatuid. Lisaks oli lastele suurte seebimullide tegemise ala, kus nii lapsed kui vanemad said hiigelmulle puhuda.  Traditsiooniliselt toimus lastele ka etendus.  Seasaare näitegrupp Eestist esitas lõbusa versiooni  tuntud loost “Kolm põrsakest”. Õhtupoole korraldati jaaniussi otsimise võistlus ja kavas oli  ka meisterdamine. Et vahva suvepäev magusamalt mööduks, pakkus Londoni Eesti Selts kõikidele lastele eesti jäätist.

Kohalikud eestlased on usinad eestluse hoidjad Londonis. Jaanipeol  esinesid traditsiooniliselt Londoni Eesti Seltsi rahvatantsurühm ja eelmisel aastal loodud, kuid juba palju tuntust kogunud, Londoni naiskammerkoor Reet Kromeli juhatusel. Esmakordselt olid jaanipeo laval hispaania stiilis rühmitus Las Madres, kus eesti naised esitasid hispaanialiku versiooni eesti laulust ning tantsisid hoogsaid rütme. Samuti aasta aega tegutsenud rahvatantsurühmitus Estonian Folks esitas lasterühmaga tantse EV100 lasteetendusest “Tänapäeva Kalevipoeg”  ja tutvustas vastvalminud postkaarde rahvatantsijatega.

Jaanipäev Londonis ei möödu  ilma sportmängudeta. Korraldati tõsine köievedu suurtele ja lustakas kotijooks lastele.  Õhtuse jaanilõkke süütamise juures oli kohal jaanipeo peaesineja Marju Länik, kes tervitas soojalt eestlasi Londonis ning soovis kõigile head jaanipidu. Sulnis õhtu möödus Marju Läniku tuntud hittide saatel, mida kohalikud eestlased teadsid kaasa laulda. Meeleolukas pidu kestis hilisõhtuni.

Kogu päeva jooksul oli pidulistel võimalik mekkida jaanitoite. Menüü oli rikkalik ja eesti naiste valmistatud jaanipeole omased  maitsvad portsjonid said suure heakskiidu osaliseks. Grillvorstid ja -viinerid, mulgipuder krõbeda peekoni ja sibulaga, kartulisalat ja omasoolatud mahekurk on vaid mõned näited peosöömaaja valikust. Söökidele sai peale juua eesti õlut, mida müüdi baaris kõigile soovijatele. Jaanipäeval oli ka uhke jaanilaat. Eestist olid tulnud oma tooteid tutvustama Semu Mahlad ja Hiid nõgesetoodetega,  lisaks kohalikud käsitöömeistrid ja kunstnikud ning loomulikult jaanipeo suurtoetaja Estolink toidukaupadega otse Eestist.

Jaaniku külalised said taaskord võimaluse nautida ehedat eesti jaanipäeva kaugel eemal kodumaast. Londoni jaanipeo korraldas traditsiooniliselt Londoni Eesti Seltsi väsimatu tiim. Jaanipidu ei saaks läbi viia, kui poleks töökaid ja rõõmsameelseid vabatahtlikke, kelle panuse suurust ja vajalikkust ei jõua ära kiita. Näiteks köögitiim alustab juba nädalapäevi varem, et grillid ja pannid valmis panna ning söögid ette valmistada. Peopäeval valmistatakse, grillitakse ja praetakse ennastsalgavalt hommikust hilisõhtuni.  Selts tänab ja tunnustab kõiki abilisi, kes tulid peole kaasa aitama ning andsid oma panuse peo õnnestumiseks.

Londoni eestlaste jaanipidu oli taaskord mõnusaim paik, kus olla ja mida nautida ning tunda, et tükike Eestimaad oli just siin meiega. Peo eesmärk on hoida ja väärtustada eesti kultuuri Londonis.

Järelkaja saatis: Evelin Siilak

Londoni Eesti Seltsi juhatuse liige

Suuremat galeriid saab vaadata siit:

https://www.facebook.com/pg/londonieestiselts/photos/?tab=album&album_id=1642362309147018

ja siit:

https://www.facebook.com/pg/londonieestiselts/photos/?tab=album&album_id=1642377635812152