28. märts 2024

Ka Suetuki külarahvas Tegi Ära

Kui Eestis oli suur talgupäev 05.mail, siis Siberis, Baikalimaal Krasnojarski krais asuva Ülem-Suetuki eestlastel kestavad talgud juba päevi. Suurem koristus viidi läbi 02. mail, eile istutati uut haljastust.

Talgutel osales 15 rehitsejat, koristajat, äravedajat, istutajat.

Avaldame siinkohal talgulpäevast galerii. Korrastati eesti kiriku ümbrust. Kiriku õuele istutati pihlakaid, sirelipõõsaid ja kuusepuid. Kaasatud oli ka noorem põlvkond.

Galerii saatsid Lina Andrejeva ja Laine Peterson

2016. aasta suvel käisid Mari-Liis Lill ja Paavo Piik Ülem-Suetuki külas Siberis. See on üks viimaseid püsiasustusega eesti külasid Venemaal ning seal tegutseb kool, kus on võimalik ka eesti keelt õppida. Intervjuudes nii nooremate kui vanemate kohalikega püüti mõtestada seda, kes või mis on eestlane ning mida ühe kauge eesti küla lugu võib meile öelda rahvuse elujõu kohta. Hoolimata järjest kahanevast elanike arvust peitub Ülem-Suetukis üsnagi tegus ja ühtehoidev kogukond, rääkimata ilusast loodusest ja säilinud vanast eesti keelemurrakust. Millal me siis välja sureme? Kevadel 2018 on sündinud sellest retkest dokumentaalne teater, lavastajaks Tõnn Lamp. Rohkem etenduse kohta siit: