29. märts 2024

Sveitsi Eesti Selts tähistas äsja oma 65. sünnipäeva

Eesti Vabariik tähistab tänavu oma iseseisvuse 100-ndat aastapäeva. Sündinud 24.veebruaril 1918, taasiseseisvus Eesti 20. augustil 1991 peale aastatepikkust Nõukogude okupatsiooni. Et sellesama okupatsiooni eest pääseda, põgenesid paljud eestlased Teise Maailmasõja ajal Eestist, muuhulgas ka Sveitsi, ja lõid Luzernis Sveitsi Eesti Seltsi. Viimatimainitu ei tegele mitte ainult eesti keele ja kultuuri viljelemisega, vaid hoolib ka Sveitsi loodusest.

Sveitsi Eesti Selts tähistas äsja oma 65. sünnipäeva. Hetkeseisuga elab Sveitsis umbes 500 eestlast, kellele Sveits on ühel või teisel põhjusel saanud uueks koduks.

Kuna mitte ainult Eestil ei ole juubel, vaid ka SES sel aastal soliidsesse ikka jõudis, riputati 8. detsembril üles üks pesakast – Kastanienbaumi, kus SES kunagi loodi. Ka see 101. hoole ja armastusega meisterdatud puumajake saab loodetavasti mõne aed-lepalinnu pere koduks, jäädes samal ajal meenutama Sveitsi Eesti Seltsi aastapäeva ja sünnilugu – vastav tahvel on pesakastil nähtaval kohal olemas -, ning seda väikest maad Põhja-Euroopas, kes uhkusega vaatab tagasi oma saja-aastasele iseseisvusele. Üritusel olid kohal SESi eestseisuse endised ja praegused liikmed – ning Vladimir Kuke tütar oma abikaasaga. Loo kajastus jõudis ka Luzerner Zeitung’i pühapäevasesse väljaandesse.

Kogu juubelihõnguline pressiteate tekst siit: SES-65_Kastanienbaum-PR_EE_8.12.2018

 

Galerii juubelipeost ja SES ajaloost:

 

Mirjam Loertscher
Sveitsi Eesti Seltsi President

9, detsember 2018