28. märts 2024

Vanemuislastel oli nii rõõmsaid kui kurbi hetki

20. oktoobril 2018 kell 13 kutsus Vanemuise Selts tartlasi ja kaugemalt tulijaid Laulupeomuuseumi (Jaama 14) salongi „Kes sa oled…” kohtuma sarja 80. persooniga.

Valitses haruldaselt kaunis sügisilm, kokkutulnute meeleolu oli rõõmus. Valli Ilvik vestles Kadri Leppojaga (65) kooli ja koorielust, JO-LE-MI süsteemi vajalikkusest koolis, laulupidudest ja muust. Kadri Leppoja on Tartu Miina Härma Gümnaasiumi muusikaõpetaja ja kooride juht, ka kauaaegne Tartu Noortekoori dirigent.

Vestlusesse olid haaratud veel abikaasa Riho Leppoja, poeg Markus Leppoja, õde Kai Kirk ja ema Nelly Kirsipuu. Heaks fooniks oli suure saali seintel olev fotonäitus 2014. aasta üldlaulupeost Tallinnas. Kuna samal ajal saadeti Tallinnas viimsele teekonnale Venno Laul, mälestasime  teda leinaseisakuga.

Kadri Leppoja õpingute ajal Tallinna Riiklikus Konservatooriumis oli Venno Laul dekaani ametis, hiljem 10 aastat (1982-1992) konservatooriumi rektor, aastast 2005 Tallinna Klaverivabriku juhataja.

Venno Laulu kutsuti enam kui 90 rahvusvahelise konkursi žüriisse, ta esines külalisdirigendi ja lektorina Euroopas, Aasias ja Ameerikas.

Kell 15 suundusime Raadi kalmistule ja alustasime lehtede koristusega Johann Voldemar Jannseni rahulas. Süütasime küünla ka Venno Laulu mälestuseks (oli ta ju mitme laulupeo dirigent).

Aga laulupeod jäävad kestma ja dirigendid oma armastatud eriala arendama. Selline on lubadus eelkäijatele.

Egne Raamat

segakoor Vanemuine
president

 

Kaanefotol: Kadri Leppoja koos Riho Leppoja, Nelly Kirsipuu ja Kai Kirikuga (autor Egne Raamat)

1 thought on “Vanemuislastel oli nii rõõmsaid kui kurbi hetki

Comments are closed.