28. märts 2024

21.detsembril 2018 sõitsime rongiga Udmurdimaale

Alnašis Udmurdimaal toimus luuleprõmm. Eestist võtsid sellest osa Contra, Jaan Malin ja Nadi Muš. Üles astuti Udmurdi erinevates õppeasutustes, Iževski linnaraamatukogus. Esinesime seal 5 päeva jooksul umbes 11 korda.

Praktiliselt kõigis paikades Udmurdimaal tõlkis meie eestikeelset juttu eestimaine udmurditar Nadi Muš, kes meile lisaks on tõlkinud kogu eesti kirjanduse, mida udmurdi keeles lugeda saab.

Rõõmu teeb, et paljud eesti kirjanikud on esindatud udmurikeelses perioodikas (eeskätt ajakiri “Invozho” Pjotr Zahharovi eestvõttel, kes meid kutsus) ja ka omaette raamatutena. Nii on tõlgitud Indrek Koff, Maarja Kangro, Betti Alver, Lydia Koidula, Karl Ristikivi, Mihkel Kaevats, Arvo Valton jpt.

Seekordsed esinemised korraldas kultuurikorraldus MTÜ koostöös Nadi Mušiga. Sõidu idee tekkis paari aasta eest – nagu ikka – justkui juhuslikult, osaliste seltskondliku vestluse käigus. Kuna olime Contraga mõlemad ka varem Udmurdimaa koolides esinenud ja meile mõlemale oli need korrad väga meeldinud, siis tahtsime sinna tagasi minna.

Üle kolme aasta taguse luuleprõmmuga võrreldes on kvaliteet tõusnud. Erilist rõõmu teeb, et suurenenud on esinejate enesekindlus ja vabadus. Enam ei vaadatud meile otsa hirmu ja ettevaatlikkuse seguga täidetud silmadega ega küsitud: “Miks te meid ei salli?”. Jah, jaanuaris 2015 kuulsime säärast küsimust-väidet 2 korda, tänavu mitte kunagi.

Meeldiv oli kohtuda Buranovskiye Babushkile (Бурановские Бабушки, Брангуртысь песянайёс) väga sarnaste udmurdi folkloori ansambliga. Oli ikka meeltülendav küll, kui kohalikud rahvalaulikud meie auks laulsid, tantsisid ja pirukaid pakkusid! Armas oli minu jaoks see, kui kohtusin hea sõbra Igoriga, kellega eelmisel korral vestlesime keeles, millest teised aru ei saanud. Nüüd aga – me vestlesime sellele ‘oma’ keelele lisaks ka vene ja inglise keeles! Ta saatis tervitusi Eestisse.

Oleksin tänamatu ja ebaõiglane, kui jätaksin tänamata kolm suurimat siinset toetajat: Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvuskultuuri Fond ja Tiit Pruuli. Viimane aitas ületada raskusi piletite hankimisel.

 

Tagasi Eesti pinnale jõudsime 30.detsembril.

 

Udmurdimaal käis

Jaan Malin

 

1 thought on “21.detsembril 2018 sõitsime rongiga Udmurdimaale

Comments are closed.