28. märts 2024

Kodulookonverents, mis pühendatud emakeelele

20. novembril sai Jakob Hurda nim. Põlva Rahvahariduse Seltsis teoks igasügisene, seekord eesti keele  aastale  pühendatud kodulookonverents. Konverents peeti Põlva Keskraamatukogu saalis.

Põlva  abivallavanem Janika Usin  tõi kuulajateni hulgaliselt kitsaskohti, mis kõik häirimas meie igapäevaelu, kolekeele näidete varal suutis ta meisterlikult  koputada iga kõneleja südametunnistusele:  hoidkem ja armastagem  seda suurt hindamatut varandust, oma emakeelt.

Võru harrastusnäitleja Silvi Jansons rääkis oma elukäigule tuginedes, kuidas tema lapsena pärast Siberist tulekut  mõistis võru ja setu keelt.

Jakob Hurda Seltsi juhatuse esimees Sirje Vill peatus faktidel, mida oluline mäletada  seltsi liikmetel. Et seltsi nimikangelane Jakob Hurt oli kolmas  õpetatud keeleteadlane  eestlaste hulgas, kes astus olulisi samme, tuginedes uuele kirjaviisile meie veel  lapsekingades emakeeles,  ja  pidas olulisimaks  tõde, et me keelt loeksime  täpselt nii, nagu ta kirjas on. Et eesti keelest  saaks kord väärikas kultuurrahvaste keel.

Oli suur rõõm, et konverentsist osavõtjaid tervitas Eesti Kultuuriseltside Ühenduse tegevjuht Liina  Miks, kes konverentsi eel kohtus Jakob Hurda Seltsi juhatuse liikmetega.

Konverentsi lõpetasid meeleoluka etteastega  esimese üldlaulupeo teemal Põlva linna harrastusteatri näitlejad.

Sirje Vill
Põlva

 

Fotode autor: Ave Mustimets

Alumisel fotol kõneleb Võru harrastusteatri näitleja Silvi Jansons

Kaanefotol: Põlva harrastusteater tutvustamas oma näitemängukatkendiga Jakob Hurta.

1 thought on “Kodulookonverents, mis pühendatud emakeelele

Comments are closed.