29. märts 2024

Ootamatu kohtumine

20. aprillist kuni 24. aprillini toimus Moldova pealinnas Chișinăus traditsiooniline rahvusvaheline nukuteatrite festival “Sub Caciula lui Guguta”. Festivalist võtsid osa nukuteatrid Rumeeniast, Poolast, Ukrainast, Venemaalt, Valgevenest, Bulgaariast ja Eestist.

Eesti Kultuuriseltsi jaoks Chișinăus kujunes 17. aprill tõeliseks pidupäevaks. Nimelt sõitis meie festivalile Viljandi nukuteater etendusega “Saabastega kass”.  Näidendi tegelased rääkisid eesti keeles ja see äratas väikestes vaatajates elavat huvi. Publikul oli võimalik aktiivselt näitemängust osa võtta.

Etenduse muusika oli eesti helilooja kirjutatud ja oli äratuntavalt eestlik. Moldaavia eesti seltsi esindaja Igor Goncearov (Mõtus) tundis sellest suurt rõõmu, kuna tema juured on pärit just Viljandimaalt Mustlast.  Tänu seltsi esimehe finantsilisele toetusele, said etendusest osa võtta kõik Moldova seltsi liikmed. Seltsi liikmete lapsed said kingituseks õhupallid ja väikesed Eesti lipukesed. Taaskohutmine emakeelega kutsus esile mälestusi ja emotsioone. Üritusest võttis osa ka Eesti diplomaat Simmu Tiik.

Toimunud sündmus oli üllatus mõlemale poolele: Viljandi nukunäitlejad ei osanud Chișinăus oodata eestikeelset kõnet ning tänusõnu  ja Moldova eestlased said postiivse emotsiooni eestikeelse etenduse eest nende linnas!

Pärast etendust veedeti unustamatud ühised tunnid etenduse libretisti, lavastaja ja kujundaja Altmar Loorisega,  muusikuga Vootele Ruusmaa ja näitleja Eneli Rimpeliga.

Kultuuride vahel ei ole piire. Toimunud nukuteatrite festival oli selle elavaks kinnituseks.

Igor Goncearov (Mõtus),
Chișinău