29. märts 2024

Tartu-ja Jõgevamaa toredad teatritegijad võtsid mõõtu 4-5.mail teatrifestivalil Avinurmes Avifest

Kohale oli tulnud kümme agarat rahvateatri truppi, kes usinasti harjutades oma töövilju rahvale vaatamiseks olid toonud. Pealtvaatajad said nii pisarate, kui naeruga esinejatele kaasa elada. Kaks päeva oli täis tihedat tööd ja esinemist.

Õhtul said andunumad fännid kuulsamate näitlejatega juba suuri poognaid tantsupõrandal teha. Pikk päev ja öö ei väsitanud ühtki näitlemisega seotud inimest ja kaotusi elavjõududes polnud, korraliku sooja pudru ja hommikuse virgutusvõimlemise järgi sai pühapäevane teatripäev hoo sisse. Üks kena proua tormas vaheajal koju lillede järgi, et taevake, kuidas siis muidu, kui teater koju kätte tuuakse- peab tänama!

Näitleja teeb ja näitleja jõuab, tihedast päevakavast hoolimata jõuti teha tiir peale ka Avinurmele, avastati Elulaadikeskuse muuseumi saali ja Avinurme Puiduaida tooted, kiideti kena ümbrust ja teravama silmaga külalised olid isegi Kalevipoega näinud.

Kultuurijuht Marika Schasmin ja Eesti Harrastusteatrite Liidu nimel tervitama tulnud Tiina Tegelmann tutvustasid festivali ajalugu, rääkisid korralduslikest küsimustest, tutvustasid osavõtjaid ja žüriid. Žürii andis peale igat etendust truppidele privaatse tagasiside.

Korraldajad saadavad siirad tänusõnad teele küll osalejatele, küll pealtvaatajatele, muidugi ka abilistele, kes siis kas nõu ja jõu või rahaga appi tulid.


Pärjatud:

Tartumaa rahvateatri tegijad:

parim lavastus: „Pihtide vahel“ Teater E.H.K  Tabivere Rahvamajast, lavastaja Esta Sokk

parim lavastaja: Janno Puusepp „Ilu otsides“ Bona Verbum

parim meesnäitleja: Andri Viinalass „Ilu otsides“ Henri rolli eest

parim naisnäitleja: Anne-Mai Tevahi etendustesest „Leivi“  Leivi rolli (Must JaAm) ja „Imet otsides“  Zanna rolli eest (Bona Verbum)

Karakteri eripreemia: Aire Pajur- etendusest „Lõks“ Marie (LendTeater)

Karakteri eripreemia: Andrus Novoseltsev etendusest „Sviit sünnipäevaks“ Bob (Vilde teater)

Hea lavastuse eripreemia „Ilu otsides“ Janno Puusepp

Ärimehe poisipõlv- Rein Annuk parim kõrvalosatäitja (Rainbow)


Toetajad: KÜSK, Mustvee Vallavalitsus, Eesti Harrastusteatrite Liit , Avinurme Kultuurikeskus, E.Strauss AS Avinurme Suveteater MTÜ,  Treimix Puit OÜ, Birger OÜ ja Germani talu,

 

Marika Oolberg-Elmend,
Avinurme kultuurijuht