28. märts 2024

Tagasivaade ERMi Sõprade külaskäigust Petserimaale.

15. märtsil 2018 külastasid ERMi seltsisõbrad taaskord Petseri Lingvistilist Gümnaasiumi, et juba seitsmendat korda üheskoos eesti keele päeva tähistada.

ERMi sõbrad on Setomaa piiri taha jäänud ajaloolist keskust Petserit külastanud üle paarikümne aasta. Üheskoos on korrastatud luteri surnuaeda ning eesti keelt au sees hoidvale koolile on Eestist viidud õppekirjandust, vahendatud arvuteid ja muud tarvilikku.

Eesti keele päeva puhul tervitas õpilasi ja külalisi juba mitmendat aastat selges eesti keeles kooli direktor Larissa Baranova. Õpilased lugesid eesti keeles luuletusi, laulsid ja lahendasid mõistatusi. Päeva programmi pani sellelgi  aastal kokku kooli legendaarne eesti keele  ja kultuuri õpetaja Vallu Tamm.  ERMi ja tema Sõprade  Seltsi poolt  olid  kohal elutööpreemia  laureaat, vaibakunstnik akadeemik Anu Raud, ERMi kuraator Reet Piiri, muuseumipedagoog-metoodik Virve Tuubel ja ERMi Sõprade Seltsi tegevjuht Sirje Madisson.

Seekord olid  ERMi ja tema Sõprade Seltsi esinduse   teemaks  rahvariided. Nende kandmist läbi aegade tutvustas ERMi ulatusliku näituse „Rahvarõivas on norm. Igal aastaajal“ koostaja Reet Piiri, kellel oli kaasas ka mitu rahvariidekomplekti. Elevust tekitas, kui Reet vabatahtliku modelli peal demonstreeris võtteid, kuidas erinevaid rahvariide detaile õigesti kanda.  Seejärel said õpilased puidust nukutoorikutele ja pabernukudele ka ise rahvariideid kujundada. Anu Raud tuletas lastele meelde, et vanal ajal ei riietatud ainult pabernukusid, vaid uue kuue saab selga panna ka näiteks puudele. Anu kinkis koolile  kauni rahavriides nuku, kellega on mõnus tulevikus eesti keelt  harjutada. Traditsiooniliselt sai kooli raamatukogu Eesti Rahva Muuseumi poolt väikese täienduse.

Lisaks väliseestlaste loodud ja praegu Heimtali muuseumis asuvatele rahvariides nukudele oli Anu Raual õpilastele näitamiseks  kaasas äsja Stockholmist näituselt saabunud ja üha rohkem kuulsust koguv  Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud autorivaip „Torn“, millel näha Pika Hermanni tornis lehviv Eesti lipp. Vaibakunstnik jagas lastega  selle vaiba saamislugu.

See oli järjekordne tore päev selles väärikas koolis. Rõõmu teeb, et õpilaste nappust ei ole, pigem on tegemist, et kõiki õppidasoovijaid ära mahutada.

Sõitu Petserisse toetas  ka sellel aastal Hasartmängumaksu Nõukogu.

Ülevaate koostas Sirje Madisson