29. märts 2024

Vabariigi sünnipäev idapiiri ääres

Vabariigi aastapäeva üritused algasid Narva kandis juba mõned päevad varem – 22.02.2020 pidasid Narva Eesti Selts ja Narva Eesti Gümnaasium maha südamliku Eesti riigi sünnipäevapeo koos kõige sinna juurde kuuluvaga: kõned, laulud-tantsud, sünnipäevatort ja kingitused.

Nimetasime oma ettevõtmise koosmeeleürituseks – tähistasime seda, et me oleme nii erinevad, aga samas nii ühtsed- üks tervik. Tervik, mida ühendab lugupidamine oma maa ja riigi vastu. Jagasime üheskoos rõõmu selle üle, et taevas on ikka veel sinine, muld on must ning au ja südametunnistus on lumivalged.

Üllatusesinejateks olid linna ratastoolitantsijad mittetulundusühingust Matveika. Üheks liigutavamaks hetkeks oli, kui ratastoolitantsijad esitasid koos Narva Eesti Gümnaasiumi tantsuringiga „Päikeseratas“ ja Narva Eesti Seltsi tantsurühmaga „Värtnad“ Ruja kullavaramusse kuuluva “Eesti muld ja Eesti süda”.

Ühislauluna lauldi “Mu isamaa armas”, üheskoos tantsiti “Kaks sammu sissepoole”. Pärast eeskava ootas külalisi traditsiooniliste Eesti suupistetega kohvilaud ning sünnipäevatort. Kõik kohaletulnud said kingiks Narva Eesti Seltsi liikme Irina Veeremäe käsitööna valminud rahvusvärvides helkuri. On ju ühe riigi kõige suurem rikkus tema rahvas. Ja kui rahvas on turvaliselt hoitud ja kaitstud, siis ongi kõik hästi. Iga osaleja saigi endaga kaasa killukese turvatunnet.

Vabariigi aastapäeva tähistamist alustasime varakult – nagu viimastel aastatel kombeks, kogunesime õige varakult ning rüütasime Paul Kerese rahvusvärvidesse. Sellest on saanud meie seltsi väike traditsioon. Päev jätkus mitmete üritustega, mis tegid südame soojaks ja hinge rõõmsaks. Elagu Eesti!

Üritus toimus Euroopa Sotsiaalfondi projekti „Eesti ühiskonnas lõimumist toetavad tegevused“ toetatava alategevuse „Lõimumisalased koostöötegevused” raames.

Tervitustega (hetkel lumise) idapiiri äärest

 

Kairi Johannes
Narva Eesti Selts

Kaanefotol: “Head vabariigi aastapäeva!” soovib Narva Eesti Selts

1 thought on “Vabariigi sünnipäev idapiiri ääres

Comments are closed.