29. märts 2024

Ka rooside linnas Portlandis on eesti tulehoidjaid.

Kevadel liitus Eesti Kultuuriseltside Ühendusega uus selts: Ameerikas, Oregoni osariigis asuv Portlandi Eesti Selts. Anname meie uuele liikmesseltsile siinkohal võimaluse ennast tutvustada.

Tere tulemast meie sekka!

Portlandi Eesti Selts (PES) loodi 1953. aastal Portlandi ümbruse eestlaste ühendamiseks ja esindamiseks. Lisaks sellele toodi põhikirjas eesmärkidena välja Eesti rahvusliku kultuuri ja traditsioonide säilitamine ja tutvustamine. PES-i juures tegutsevad mitmed väiksemad rühmad erinevates valdkondades – rahvatants, koorilaul, väikelastekool, kokaklubi ja isegi mokalaat. Osavõtjate arv ulatub paarikümnest inimesest kuni sajani sõltuvalt ürituse tähtsusest.

Portlandi piirkonna suurimateks Eesti kultuuriga seotud sündmusteks on olnud Lääneranniku Päevad, mis toimuvad iga kahe aasta tagant ühes Ameerika või Kanada lääneranniku linnas. Portlandis on need toimunud juba seitsmel korral ja ettevalmistused käivad aastal 2019 toimuvateks päevadeks esimees Kalle Merilo juhtimisel.

Pärast Eesti vabanemist on selts abistanud Eesti kooridel, koorijuhtidel, tantsurühmadel, teatritruppidel ning mitmetel teistel kultuuriga seotud inimestel Portlandis esineda või mingil teisel viisil siinsest kultuuriruumist osa saada. Portlandi Eesti segakoori juhatas kaua aega Zoja Vaga ning praegu on selle juhiks Kati Tamm.

Rahvatantsugrupp Tulehoidjad on samuti tähelepanuväärne olles pidevalt tegutsenud 1950-ndast aastast alates. 2015. aastal tähistasid Tulehoidjad oma 65. juubelit mitme generatsiooni tantsijate osavõtul tantsujuhtidega Eestist. Tulehoidjad on osa võtnud neljast Laulu- ja Tantsupeost Eestis. Nad on ka parim eesti kultuuri propageerija kohalikus kogukonnas. Tantsijate hulgas löövad kaasa ka eestlaste abikaasad ja sõprad. Tulehoidjate etteaste on tavaliselt iga Skandinaavia ürituse kavas, nii talvisel jõululaadal Scanfair, kesksuve festivalil kui ka Folklife Festivalil naaberlinnas Seattle’is koos Seattle rahvatantsurühmaga Tuhandest Tuulest. Tulehoidjaid juhendas kaua aega Lehti Merilo ning käesoleval ajal teevad seda vabatahtlikku tööd Liina Teose ja Janne Sepp.

Läti kiriku ruumides tegutseb EELK Portlandi kogudus õpetaja Hendrik Lauri ja diakon Kalle Merilo teenimisel. Suurim osavõtt on jõuluõhtu jumalateenistusest ning koguduse jõululaadast, kust saab osta verivorste ja teisi Portlandi eestlaste poolt valmistatud traditsioonilisi toiduaineid ja maiustusi.

Portlandi eestlased tegelevad organiseeritult ka spordiga. Augustikuu ühisel Seltsi ja Koguduse piknikul mängime seltskondlike sportmänge, viskame saabast ja võistleme võrkpallis, kus kasutame veega täidetud õhupalle.

Portlandi Eesti Seltsi ja muu tegevuse koordineerimisel mängisid suurt rolli Eesti Seltsi Sõnumid ning Koguduse Teated, mida andis aastakümneid välja Helmuth Kalmann. Tema manala teele lahkumise ning interneti arengu tõttu on see asendunud e-maili listi, facebooki ja portlandesto.org kodulehega. Sellel on kättesaadavad rohkem kui viimase 10 aasta Teated ja Sõnumid.

Nii nagu eestlased üle kogu maailma, tähistasid ka Portlandis elavad rahvuskaaslased ja meie sõbrad Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kontserdi ja seltskondliku koosviibimisega 24. veebruaril 2018. Meie suureks õnneks tegutseb rooside linnas kammerkoor Unistus estofiilist koorijuhi Lonnie Cline juhtimisel. Unistuse võimas koorilaul, laste ning täiskasvanute rahvatants ning ligi 150-inimese kogunemine Eesti 100 tähistamisele annab meile usku, et rooside linnas Portlandis jätkub eestlaste tegevus ka järgneval 100 aastal.

Kalev Sepp, Portlandi Eesti Seltsi esimees