28. märts 2024

Narva teatrimaraton jätkub.

Kahel nädalavahetusel, 11.-12. ja 25.-26. mail jätkus Narvas harrastusteatrite maraton. See on jätk aprillis alanud etenduskunstide maratonist harrastusteatritele. Vabal Laval toimus meistriklass “Minotaurose labürint” ja meistriklass: lavastuse vorm – stsenograafia, koreograafia, valgus ja heli.

Esimese meistriklassi mentor oli inglise noorema põlvkonna lavastaja Roland David Reynolds. Tutvusime  eksperimentaalsete etenduste loomisega. Näidisteemaks valiti häbi. Kasutasime metafoorina Vana-Kreeka mütoloogiast pärit Minotaurose legendi. Õppisime tehnikaid, mille kaudu esiada häbi füüsiliselt, intellektuaalselt ja emotsionaalselt. Tuginedes harjutustele, koostasime gruppides lühistseenid, mis uurivad karaktereid ja tegevusi, seda nii verbaalselt kui füüsiliselt. Kuna iga osalev trupp peab lõpufestvaliks valmis saama oma lavastuse (20 min.), siis järgmisel päeval oli lavastuste ideede kuulamine, tagasisidestamine ja arendamine.

Toimus lavastuse teine meistriklass: stsenograafia, koreograafia, valgus ja heli. Tuntud koregraaf Olga Privis, Vene Teatri liikumisjuht, rääkis kuidas läbi improvisatsiooni keskenduda eneseväljenduse arendamisele, proovida mõista oma keha ruumis, kuidas väljendada emotsioone füüsilistes žestides.

Muusikajuht ja helilooja Aleksandr Žedeljov, Vene Teatri muusikaline juht, esitles enda muusikalisi kujundusi teatris. Ta lõi ka väikese performance`i, kus näitas kuidas nutividinate ja muude eksootiliste pillidega muusikat luua.

Teatrikunstnik Denis Polubojarov, Narva linnakunstnik, arutles lavaruumi erinevate vormide üle, ideest kuni realiseerimiseni. Rääkis samuti teksti ettevalmistamisest ja analüüsist, kostüümi iseloomust ja dünaamikast ning teatri erinevatest vormidest.

Valguskunstnik Margus Vaigur, Endla teatri valgusala juht, avas teatri valgustuse saladusi, näitas kuidas luua atmosfääri ainult valgustuse abil.

Teatrmimaraton jätkub 08.06-09.06. Jõhvis.

Rein Annuk
Vilde Teater MTÜ

Kaanefotol: Robert Reynolds ja päeva juhid Jana Pavlenkova ja Aleksandr Kutšmežov

Fotode autor Anatoli Styf