28. märts 2024

Tšehhi Eesti Klubi sügis on olnud tegus

Nii nagu Eesti tähistab oma 100 aasta juubelit, tähistavad Tšehhi ja Slovakkia Tšehhoslovakkia Vabariigi 100 aasta juubelit.  Kuna Tšehhi-Eesti Klubi üks eesmärke on tutvustada Eestit Tšehhis, siis võtavad klubiliikmed vastu pakkumised, mis tutvustavad EV100.

I. Zajedova tegemas ettekannet Rokytcany Genius loci konverentsil

TEKi välisesindaja dr. Iivi Zajedova tegi ettekande Rokytcany muuseumis Genius Loci (esinaine dr. Marta Ulrichova) korraldatud XIV konverentsil (5.-6. novembril). Ettekanne ilmub järgmisel   aastal  konverentsi kogumikus. Teise  novembrikuu EV100 tutvustava ettekande tegi  13. novembril Põhjamaade majas (Prahas) TEKi kauaaegne liige, geograaf dr. Josef Miškovsky.

Sajandale aastapäevale pühendatud ettekandeid on toimunud paljudes kohtades,  näiteks Plzeni M-klubis, kuhu olime lahkelt kutsutud 19. oktoobril. Seal rääkisime loodusest, üksikutest merepõhjakividest, soodest ja turbarabadest, eesti rahva saatusest ja  Suurest Munamäest.  Meie klubi filmifänn David Pliska, kes õppis eesti keele ära ja ühtlasi on ka klubi FB hoidja, tõlgib Eesti filme tšehhi keelde.

23. novembril toimus Praha teletornis (216 m) veel üks tähtis üritus: Czech–Estonian konverents „Digital Czech 2018“.  Konverentsi avas  peaminister Jüri Ratas, kellel oli mahti   kohtuda ka  Iivi Zajedovaga, kes tutvustas TEKi ja eestlaste tegevusi Tšehhis. Klubi poolt andsime üle EV100 auks korraldatud  ürituste mälestuskaardi, turismiteekonna lehe ja  1944. aasta  suurpõgenemist meenutava ürituse kava, mis valmis koostöös Eesti Kultuuriseltside Ühenduse ja Estonian Folksiga Londonist.


Tulekul:

Klubi liikmetel on võimalus  kaasa elada 1.-9. detsembrini Prahas toimuvale  saalihoki MM-finaalturniirile, kus osaleb ka Eesti meeskond, kelle  alagrupivastasteks oli 1. detsembril Austraalia, 2. detsembril Poola ja 3. detsembril Tai. Hoiame alagrupist edasi pääsenud Eesti meeskonnale  pöialt!  (Turniiri info http://www.iffwfc.org.)

Detsembris saab meie klubi osaleda mitmel Eestiga seotud kontserdil. QUO VADISe kontserdil  3. detsembril  Praha Messide palees (Veletržní palác)  tuleb ettekandele Arvo Pärdi  „Tabula Rasa“. 9. detsembril on Praha Akropolise palees  Maarja Nuudi  ja Ruumi  ühisalbumi “Muunduja” esitluskontsert.

19. detsembril toimub  ühine jõulupidu  suursaatkonnas.

 

Kirja pani Iivi Zajedova

TEK

Vaade Praha teletornist