28. märts 2024

Septembris toimub Leicesteris Euroopa eestlaste 5. laulu- ja tantsupidu.

Euroopa eestlaste 5. laulu- ja tantsupidu Leicesteris Kesk- Inglismaal toob Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul kokku eestlaste koorid ja tantsurühmad viieteistkümnest Euroopa riigist. Kontserdi kava viib kuulaja laulu ja tantsuga läbi viimase 100 aasta Eesti ajaloos: alates iseseisvusmanifestist 1918. aastal läbi sõjaaja ja nõukogude okupatsiooni, mil paljud eestlased põgenesid Eestist Lääne-Euroopasse. Sealt edasi aga läbi laulva revolutsiooni ja taasiseseisvumise tänapäeva koorimuusikani välja.

Festival algab 7. septembril kell 19.30 ansambel Curly Strings’i ning soojendusbänd ÖÖ esinemisega The Y Theatre’is, kuhu on oodatud kõik folgi- ning Eesti muusika fännid ja huvilised. 8. septembri pärastlõunal aga on The Venue’s@DMU De Montfort University’s kavas laulu- ja tantsupidu. Esinevad eesti koorid ja rahvatantsurühmad ning kaasa lööb ka Curly Strings.

Samal ajal saab saali fuajees uudistada fotonäitust, mis annab ülevaate eesti kogukondade kultuurielust Ühendkuningriigis viimase 70 aasta jooksul – alates 1947. aastast, mil paljud eestlased saabusid UKsse sõjapõgenikena, tänapäevani, mil siin tegutsevad nendesamade eestlaste järeltulijad ning pärast Eesti taasiseseisvumist Inglismaale elama, õppima ja töötama asunud eestlased.

Esinemiste vahel on publikul hea võimalus külastada Leicesteri Eesti Maja, kus asub festivali infopunkt. Eesti Majas saab nautida eestipärast toitu ja jooke ning kohtuda sõprade-tuttavatega.

1960. aastal asutatud Leicesteri Eesti Maja on olnud pea 60 aastat eestlaste kultuurikeskus Kesk-Inglismaal. Eesti maja on koht, kus eestlased ja nende sõbrad saavad kaasa lüüa Eesti segakooris ja rahvatantsurühmas ning kus igal aastal on tähistatud vabariigi aastapäeva, jaanipäeva ja muid eesti tähtpäevi.

Festival lõpeb after party’iga laupäeva, 8. septembri õhtul Ukraina Maja saalis, kus nii esinejad kui ka peopublik saavad koos meelt lahutada. Kavas on eesti muusika, rahvatants ja ühislaulud.

Festivali korraldab Inglismaa Eestlaste Ühing (IEÜ). 1947. aastal asutatud ühingu peamine siht on algusest peale olnud eesti keele, meele ja kultuuri säilitamine ning tutvustamine väljaspool Eestit. IEÜ on eesti seltside ja ühingute katusorganisatsioon UKs. Ühingu liikmesorganisatsioonid on Londoni Eesti Selts, Leicesteri Eesti Maja, Bradfordi Eesti Kodu, Nottinghami Eestlased ja IES Tulevik. Ühing hoiab tugevaid sidemeid teistegi organisatsioonidega üle kogu UK, näiteks Eesti koolidega Inglismaal ja Eesti Kirikuga.

Peo korraldajate eesmärk on tutvustada eesti muusikat ja ajalugu välismaal ning tähistada Eesti riigi juubelit eestlastega, kes elavad asuvad kodumaalt eemal.

Reet Järvik, Inglismaa Eestlaste Ühing (IEÜ).
Rohkem infot ning piletid saadaval ürituse kodulehel