28. märts 2024

Kaseküla eestlased kutsuvad endale külla!

Beresovka (Kase) küla (Tomski oblast) on asutatud 20. saj alguses eesti ümberasujate poolt.  Iga maatükk, mis Siberis omandati hakkas kandma selle omaniku nime: Kõrb, Lasman, Klimson, Reindolf, Ilves jne. Majad paigutusid 7 km pikkuse reana. Päeval kajasid kirved, huugasid saed aga õhtuti koguneti lõkke ümber ja viiuli saatel lauldi kohalike jaoks arusaamatus keeles. Väga raske oli üle elada esimest aastat.

Kaseküla eestlased on Tomski piirkonna eesti kultuuri visiitkaart. Igal aastal korraldatakse Tomski linnas rahvuste festivali, millest võtavad alati osa ka Tomski eestlased, kes tutvustavad külalistele ja piirkonna teistele rahvastele Siberi eestlaste olu ja kultuuri. Ka mitmed muud festivalid ja kultuuriüritused pakuvad kohalikele eestlastele osavõttu ja laulukonkurssidelt on saavutatud kõrgeid kohti. Eestlastel on moodustatud mitu kultuurikollektiivi, kellest pildid allpool.

Kogukonna pikaajalise loomingulise tegevuse tõttu on külla loodud etnokultuuriline keskus “Jaani talu”, kus on alaline ekspositsioon ning muuseumikompleksis on võimalik ka ööbimine. Muuseumi platsil toimuvad kõik selle kogukonna peod, kohtumised.


Esimene pidu, mida ümberasujad Siberis pidasid, oli jaanipäev. Sellest ajast on palju vett jõgedesse voolanud, kuid igal aastal 23. ja 24. juuni öösel kogunevad kõik Kaseküla piirkonna elanikud, et tähistada müütilist jaanipäeva.

2016 aastal sai see sündmus Tomski oblasti kubernaatorilt eesti kultuuri rahvusvahelise festivali staatuse. Festivalile sõidavad kokku kõrgel tasemel kollektiivid Venemaa eri paigust. Erilise au osaliseks saavad loomulikult kollektiivid, kes tulevad Eestist.

Omsk, Tomsk, Novosibirsk, Kemerovo, Tver, Krasnojarsk – meie peo geograafia laieneb iga aastaga. Inimeste hulk, kes soovivad siberi eesti kultuuri, traditsioonide ja eesti köögiga tutvuda, kasvab aasta-aastalt.

2018 aastal võttis jaanipäevast osa 5000 pealtvaatajat.

Ka teie olete oodatud meie jaanipäevadel toimuvatele suurele kokkusaamisele!

 

Ljudmilla Bogens,
Beresovka kultuurimaja juhataja