19. märts 2024

Tulekul on Eesti Päevad Prahas

Nagu eelmiselgi aastal, sünnivad koostöös EKSÜ, Tšehhi Eesti Klubi ja Eesti Suursaatkonnaga Prahas Eesti Päevad Prahas. Selle aasta kultuurisündmus on eelmisel aastal alustatud EV100 projekti jätk, mis on lisaks pühendatud ka laulu ja tantsupeo juubeliaastale.

4. aprillil toimub Tšehhi-Eesti Klubi ja Tšehhi Matka Klubi (KČT) koostöös matk “Eesti ja eestlased Prahas”, kus tutvustatakse Praha kohti, mis on seotud Eestiga. Sellist marsuuti ei ole varem läbitud. Matk lõpeb viktoriiniga.

5. aprillil on kontsertprogramm Praha Linnaraamatukogu saalis. Lisaks kontserdile toimub viktoriini kokkuvõte ja võitjate austasustamine. Kontserdiks teeb ettevalmistuse ka kohalik Tšehhi poistekoor, kes esitab eesti keelseid laule. Eesti tantse esitavad Praha konservatooriumi tantsijad. Õhtul toimub eesti filmi näitamine. Praha päevade osa on ka eesti köögi ja käsitöö eksponeerimine, mida korraldab Rõka selts Tartumaalt.


Täpsem programm:

1. päev. 4. aprillil 2019.  Matk: Praha  rebaste radadel (kohad, mis on seotud Eesti, Tšehhi Eesti klubi tegevusega). Start: 16-18 , Pacovská tänavalt  metroo jaam Budějovická. Sihtmärk: 17:30–20:30, Kampa, Sinise rebase juures, EV Suursaatkonna esisel platsil,  trassi pikkus: 10 km, mis lõppeb viktoriiniga  Eesti teemal.

2. päev 5. aprillil kell 17:00-20:00 toimub Praha Linnaraamatukogus Eesti Päevade kultuuriõhtu. Üritus toimub paralleelselt nii väikeses kinosaalis (kõikidele) ja raamatukogus (lastele)17:00-18:00 Avakõned ja kontsert. Laval: Pueri Gaudentes poistekoor, Praha Konservatoorium, Anu Holter perega, lauljad Brnost Maria Nisu juhendamisel

18:00 -19:00 Laste keeletund ja toredad käelised tegevused
18:00-19: 00 Režissööride Nora Särak/Aljona Suržikova tutvustus ja dok. filmide vaatamine
19:00-20: 00 Eesti laulumängude ja tantsude lõbus töötuba kõikidele vanustele.

Eesti käsitöö ja toitude tutvustus.

Esitletavad dokumentaalfilmid: POEEM ARMASTUSEST. Režissöörid: Nora Särak (Eesti) ja Dominik Krutský (Tšehhi) 20 min, 2018 Tallinn, Eesti Lühifilm valmis EV100 programmi raames 6 režissööri loodud dokumentaalfilmide kogumikus. Tootja: Silmviburlane

LEIUTADES EESTIT. Režissöör: Aljona Suržikova (Eesti), 15 min , 2018, Eesti, Sari valmis EV100 raames.  Tootja: Diafilm.

Õhtut juhib Iivi Zajedova Tšehhi-Eesti Klubist. Tasuta sissepääs ja osalemine.

 

Iivi Zajedova,                                                                                Liina Miks
Tšehhi Eesti Klubi                                                                        EKSÜ