19. märts 2024

Ühendusmaa on Eestimaa

Olete oodatud „Eesti rahva riided Londonis“ ja „Ernst Idla“ ÜHISNÄITUSE “Ühendusmaa on Eestimaa! Aili Eistrat (London), Ernst Idla (Stockholm). AVAMISELE. 18. septembril kell 18.00. Tantsupeomuuseumis (Kaupmehe 8, TALLINN).

Näituse avasõnad edastab Kultuuriministeeriumi lõimumisvaldkonna rahvusvaheliste suhete juht Anne-Ly Reimaa.
Lühitutvustused näitusest, Londoni Eesti Seltsi lühivideo “Eestluse eestvedajad Londonis”.
Ühisolemine koos eestipärase lauakese ja kodutehtud õunamahlaga.
Väliseestirühmade tantsupeo video “Ühendusmaa on Eestimaa!”.

Väljapanek tutvustab kahe erilise persooni lugu ning nendega seotud rahvarõivaid.

Aili Eistrat, kelle tee viis Londonisse, on Tantsupeomuuseumile annetanud Ullo Toomi vanaema pottmütsi, mille ta isiklikult Toomilt Eestis saanud (Aili tantsis enne sõda tollases U.Toomi “musterrühmas”). Tema pikaajaline tegeuvus tantsuõpetajana Londoni eesti kogukonnas on olnud imetlusväärne.

Ernt Idla panus Eesti kultuuriruumis on eriline – Võimlemisinstituudi asutaja- ning I – II Eesti Mängude korraldajana (1934; 1939), saavad tema eestvõttel teadvustatud alguse nii võimlemisharrastus kui tantsupidude traditsioon. Idla aktiivne tegevus Stockholmis, temanimelise Keskuse ning erilise liikumisstiili populaarsus, andsid talle Rootsis nime “Võlur Tallinnast”.

Tantsupeomuuseumil on au hoida Ernst Idla rahvarõivaste komplekte, mis rändasid koos temaga pagulusse, olid seal kantud ja hoitud ning jõudsid läbi Idla Seltsi Eestis annetusena tagasi Eestisse.


„Tantsupeomuuseumil on hea meel, et saame esile tõsta ning teadvustada kahe erilise inimese panust meie kultuuri hoidmisel paguluses, samas ka tutvustada nende tegevust enne suurt põgenemist ja pärast seda,“ teatab muuseumi üks asutajatest Angela Arraste.


Ühisnäituse korraldajad: Eesti Selts Londonis, Estonianfolks International ja Idla Eesti Selts.
Toetajad: Tantsupeomuuseum ja Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu (ÜEKN).
Näitus on suurpõgenemise 75. aastapäevale pühendatud üritusteprogrammi üks osa.

Üritus on TASUTA

Näitus jääb avatuks kuni 1. detsembrini 2019.