29. märts 2024

Tveri eesti kogukonna lugu

Kuna see kevad ning suvi on muutnud paljude plaane ning mitmed kokkusaamised jäävad ära, oleme alustanud meie liikmete ajaloo materjalide avaldamisega. Seekord teeme ülevaate Tveri Eesti Seltsist.

Tveri Eesti Kogukond moodustati  23. detsembril 1998. aastal. Asutajateks oli seitse Eesti Vabariigi kodanikku. Koosolekul kiideti heaks Tveri piirkondliku organisatsiooni Eesti Kogukond (ESTO) põhikiri ja valiti juhtorganid. Presidendiks valiti ühehäälselt Elmar Aljas, kes on samas ametis praegugi. 25. jaanuaril 1999. aastal registreeris Tveri oblasti administratsiooni justiitsvalitsus organisatsiooni põhikirja.

2017. aastast kannab organisatsioon nimetust Tveri piirkondlik kultuuri- ja hariduse arendamise ühiskondlik organisatsioon Eesti Kogukond. Organisatsioonil on ametlikult kinnitatud embleem.

Eesti kogukond ühendab mitte ainult kunagi Tveri piirkonda asunud etnilisi eestlasi, vaid ka venemaalasi, kellel on Eesti vastu huvi ja sümpaatia. Kogukonna põhieesmärk on säilitada eesti kultuuri Tverimaal, tutvustada oblasti elanikele eesti muusika- ja laulukultuuri, pühi, traditsioone ja kombeid. Tveri Eesti Kogukonna kontserttegevuse peakorraldaja ja osaleja on pereansambel Õunake –  Jablotško.

Tveri Eesti Kogukonna hilisemate meetmete tulemusel on Išutino luterlik eesti kalmistu lisatud Tveri oblasti kultuuri- ja ajaloopärandi nimekirja.

2009. aastal andis Eesti Kogukond oma kulul välja kordustrüki Tverimaal sündinud eestlase Anton Solamesi raamatust “Vene riigi ajaloost ja eesti rahva kohast selles”. Märkimisväärne osa raamatust on pühendatud Tveri eestlastele – Nurmekundi elanikele.

Eesti Kogukond algatas ja korraldas 1944. aastal Eestis hukkunud Tveri oblasti põliselaniku Vassili Štšennikovi ümbermatmise. Eesti Välisministeeriumi, Vene Föderatsiooni Suursaatkonna Eestis ja Tveri linna administratsiooni aktiivsel toetusel korraldati sõduri säilmete üleandmine ja viimine Tveri.

Ülevaate panid kokku
Elmar Aljas ning Boriss Julegin

 

Kaanefotol: Pääsuke Tveri Eesti Seltsi logolt