29. märts 2024

Kiievis on nüüd EV100 tammik

14. aprill oli rahvakalendri järgi künnipäev. Kiievi eestlased sel päeval ei kündnud, istutasid hoopis tammepuid Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks. Tammede ostmiseks saadi raha vabatahtlikelt annetajatelt.

Oma võimaluste piires toetasid üritust  üle 20 inimese, nende hulgas olid „suursponsoriteks“  Jana Vinartšuk, Ivo Liiv ja  Andres Lumi. Ürituse heaks kordaminekuks tegi suure töö ära  korralduskomitee Olga Sabanskaga eesotsas.

UESi liikmed, Ukrainas tegutsevad Eesti ärimehed, Eesti fännid ja saatkonna inimesed kogunesid juba enne määratud aega tammede istutamise paika.  Kiievi linnavalitsus eraldas meile väga hea koha Kiievi kesklinnas Mihhaili väljaku juures. Ilm oli laupäeval imeline, sooja üle 20 kraadi, meel ülev ja rõõmus. Hea oli kohtuda  sõprade ja tuttavatega, koos tammepuid istutada, tammeloitsu lausuda ja väikest piknikku pidada.

Kasva, kasva, puukene,
sirgu, sirgu, tammekene!
Meie mured võta kanda,
oma väge meile anna.
Sirgu iluks Kiievile,
austuseks me Eestimaale!
Kasva, kasva, puukene,
Sirgu, sirgu, tammekene!

Kõik puud said  omale nime  ja nüüd ehivad Mihhaili väljakut Eesti lipulintidega kaunistatud tammed Peko, Valja, Linda, Alana, Luisa, Uko, Eda-Maie, Meelis, Mila, Slava ja  Rudolf.
Meie laupäevakut uudistasid paljud kiievlased ja Kiievi külalised, sest samal ajal toimusid naabruses asuval  Sofia väljakul rahvalikud pidustused seoses lihavõttega ja vägev näitus gigantsetest pühademunadest.

Meile ja Eesti riigile sooviti kõike head, suuri kordaminekuid ja  õitsengut.

Üritusest andis ülevaate Mare Litnevska