29. märts 2024

ERMi Sõprade Selts külastas kevadel Baskimaad

ERMi Sõprade Seltsi kevadine kultuurireis, 20.-26. aprill 2017, viis huvilised Baskimaale.

Loomulikult külastasime maailmakuulsat ameerika arhitekti Frank O. Gehry projekti järgi loodud ja 1997. aastal avatud Guggenheimi kaasaegse kunsti muuseumit Bilbaos. Väljast ulmeline titaan ja klaas, sees aga valgus, avarus ja põnevad näitused.

Frank Gehryga kohtusime oma teekonnal veel – nimelt on Guggenheimi muuseumi väike vennake ennast sisse seadnud kuulsa Marques de Riscali veinikeldri juures asuva luksushotellina.

Aga Bilbao tegi meile mitu kingitust – Baskimaa suuruselt teises, Bilbao kaunite kunstide muuseumis oli viimast aega üleval Auguste Renoir´ (1841-1919) enam kui 60 tööst koosnev rändnäitus “Intiimsus”.

Käisime ka Pamplonas, mida enamik teab juulikuise härjajooksu järgi. Aga meie saime osa imelisest protsessioonist, jalutasime kaunis vanalinnas, kuulasime muusikat ja tuletasime meelde, et asume ka palverännuteel, mis viib Santiago de Compostelasse.

Käisime veel Baskimaa ühes tähtsamas keskuses San Sebastianis, kus filmitegijatele jagatakse kuldseid ja hõbedasi merikarpe ning külastasime Gernika-Lumo linna, mille on kuulsaks maalinud Pablo Picasso.

Mingil hetkel leidsime ennast Prantsusmaalt ja siis jälle Hispaaniast. Elu kulges kõikjal asjalikult, jooksujalu tehti tööd, keskpäeval peeti siestat ja siis tegutseti hiliste tundideni.

See oli Baskimaa – ilus, soe, puhas ja värviline ning täiesti oma elu elav maa.Siin asub ka Vizcaya provintsi parlament ja selle kõrval baskide tähtsaima sümboli, igaivana tamme Gernikako Arbola tüvi, mille alla baskide vanemad kunagi nõu pidama kogunesid.

Sõitsime Biskaia lahe kaldale Biarritzi majaka juurde, peatusime kaunis Hondarriba linnakesse,turnisime kõrgetel sildadel ja piilusime mägedes koobastesse.

Sirje Madisson
ERMi Sõprade Selts

Fotod: Sirje Madisson