20. apr. 2024

ERMi Sõprade Selts rändas Väina jõe kallastel

10.-13. augustil 2017 käis ligi 50 Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi liiget kultuurireisil Lätimaal ja Valgevenes.

Kevadisel reisil Baskimaale kohtusime kuulsas Bilbao Guggenheimi moodsa kunsti muuseumis 20. sajandi ühe omapärasema kunstniku Mark Rothko töödega ja imetlesime väljapanekut paljude lemmiku Marc Chagalli loomingust. Nüüd külastasime paiku, kus need kunstiajaloo ikoonilised esindajad sündisid.

Daugavpilsis võeti meid vastu Marc Rothko kunstikeskuses (Mark Rothko Art Center), kus väga põnevalt koostatud ekspositsioonis on ka kunstniku kuus originaaltööd.

Praegune  nelja ülikooli, paljude kultuurikeskuste ja omapärase vabamajandustsooniga Viciebsk on Marc Chagalli kodulinn – külastasime temanimelist kunstikeskust ja maja, kus kuulus kunstnik kunagi elas.

Aga meie reisi sisse mahtusid veel muinasaegne Koknese linnus, mille valitsejaks Läti Henriku kroonika järgi oli 1205. aastast vürst Vjatško, kes hiljem Tartu all langes (E. Kippel “Meelis”) ja  juba 9. sajandi viikingite saagades kirjeldatud maaliline  Kraslava ning selle eakaaslane Braslawi.

Põnev oli jalutada ühe vanema idaslaavi linna Polatski  tänavatel ja parkides, kuulata kellamängu ülikooli õuel, peatuda Euroopa keskpunkti tähistava mälestusmärgi juures (teadlaste sõnul paikneb nimetatud punkt küll 50 km linnast väljas, aga ei hullu), anda au tähele Ў (ў), mis annab keelele kõla (ka sellele tähele on  püstitatud mälestusmärk) ja imetleda Efrosinja kloostri imelisi freskosid ning nende restaureerijaid (omapärase tehnoloogia abil eraldati 12. sajandist pärit  ja nende  peale 19. sajandil maalitud freskod – mõlemad on vaadeldavad). Lisaks muidugi kuulsad trükkalid ja trükikojad, teadlased ja kirjanikud, valitsejad ja nende kaunid kaasad. Lenini kujusid kohtasime korduvalt, kuid neisse suhtuvad kohalikud heatahtliku huumoriga.

Väga head kohalikud giidid ja loomulikult meie lahutamatu  saatja Germalo kultuurireisidel ERMi Sõprade Seltsi liige Ervin Ahti Org. Päikeseline reis oli!

Rohkem pilte vaata meie fb-lehelt: https://www.facebook.com/ermi.sopradeselts

Fotod ja tekst Sirje Madisson
ERM Sõprade Seltsi sekretär