29. märts 2024

Kohtumispaik – rahvatantsurühm Trondheimi Trollid

Esinemine Trondheim Torgi pealaval Mosaic festivalil, aprill 2017, foto Silver Tamm.

Trondheimi Trollid on Eesti naised, keda elu Trondheimi ja selle ümbrusesse on pillanud ning keda seob ühine huvi tantsu vastu. Oleme alles noor grupp, tantsinud ja pingutanud oleme pea kaks aastat, aga juba kipume esinema, tantsupeole ja üldsuse ette.

Otsisime kaua endale nime, mis sobiks eesti ja norra keeles ning oleks ühtaegu  eksootiline ja kodukootud. Sel kevadel registreerisime ennast Trollide nime all ja nüüd on meil ka esimesed esinemiskogemused käes ja oma logo olemas.

Paari kuu eest saime oma ristsed kätte, kui esinesime Trondheimi keskuse vabaõhulaval kultuurifestivalil „Mosaiik.“

Olime kuus naist laval, tantsisime ja keerutasime, tundsime ise rõõmu ja publikule pakkusime mõnusat vaatamist ja meeleliigutust. Tantsisime lustlikke külatantse, mängisime läbi tantsuvõistluse ja lõpetasime Maido Saare „Leidmisega”. See tants oli meil just lõpetuseks mõeldud, et publikut heldima panna ja südameid võita.

Eks igasse tantsu jätame tükikese endast ja oma tunnetest, laval pabistades saame tuge ja inspiratsiooni kaastantsijatelt ning anname endast palju, et publikut ära võluda. Meie kavagi  oli nii kokku pandud, et põnevuskurv tõuseks ja kulmineeruks lõputantsuga.

Ei teagi kohe, kellele rohkem lusti jagub, kas tantsijatele või vaatajatele…

Oleme niisiis noor trupp ja meie “priimus mootoriks”, nagu siinmail öeldakse, on Kadri-Liis Wist. Täpsustuseks niipalju, et “priimus mootor” on see, kes loob ja inspireerib, kamandab ja käsib ning tulemuseks võib juhtuda suur ime.

Meie olemegi ime – erinevas vanuses ja erinevate oskustega naised, keda seob rahvatants.

Käime koos kord kuus pühapäeviti ja treenime  pea terve päeva. Kadri-Liis on tarmukas ja tubli treener ning  tunneme, et areneme hästi  ja õpime palju. Õnneks on meil ka oma treener Eestis, kes käib paar korda aastas kohal ja toob Eestist ka tantsu-uudiseid.

Maarius Aave ansamblist Tarbatu on meie arengus oluline tegur, kes nii uusi tantse õpetab kui ka jalgu-käsi-rühti paika sätib. Rahvatants pole Norras nii popp kui Eestis  ja meie mureks on piisavate esinemisvõimaluste ja odavate treeningruumide leidmine; ka logistika teeb vahepeal peavalu, kui naised mitmesaja kilomeetri tagant paatide ja autodega kohale peavad sõitma, aga siiamaani oleme oma treeningute  ja treeninglaagrite  korraldamisega ilusasti hakkama saanud.

Eestist on meil ka rahvariided tellitud ja nii oleme laval ilusad punatriibulised näitsikud ning võime ennast uhkusega Trondheimi Trollideks tituleerida.

Kadri-Liis pani aluse nii segarahvatantsurühmale Viikingid Oslos kui meie grupile Trondheimis.

Naljatame, et sinna, kuhu Kadri-Liis kükitab, tekib kohe rahvatantsurühm. Tunneme ennast Viikingite väiksema õena, nad on meile eeskujuks ja saavad ka koostööpartneriks, kuna  plaanime 2018. augustis ühist  “Eesti tants läbi 100 aasta” tähistada.

Helen Ananiassen
Trondheimi Trollide sulesepp

Meie tegemistest saab lugeda ka FB lehel