24. apr. 2024

Peterburis said eestlased septembris kokku mitmel sündmusel

3. septembril istutati Jaani kiriku aeda õunapuu- ja tammeistik, 18. septembril käidi Enn Kaupi fotonäituse avamisel ning 23. septembril õpetati rahvuste päeval huvilistele eesti käsitööd.

3. septembril 2017 tähistati eestikeelsete jumalateenistuste 230. aastapäeva Peterburis ja Jaani koguduse 175. sünnipäeva. Seoses 500 aasta möödumisega reformatsiooni algusest istutati Peterburi Jaani kiriku aeda õunapuu ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks tamm. Kultuuriministeeriumi esindaja Madis Järv kinkis seltsile pesakasti, mille seltsirahvas lubas tulevikus suuremaks kasvanud tamme külge kinnitada.

3. septembril 2017 toimunud sündmusel osalejad.

 18. septembril osales Peterburi seltsirahvas fotonäituse avamisel Rahvuste Majas, kus esitleti 1971-1988 Antarktikas töötanud Enn Kaupi (Eesti) ja Sergei Vorobjovi (Läti) fotosid sealsest elust ja loodusest. Näituse avamine oli seotud 197 aastat tagasi toimunud Bellingshauseni ja Lazarevi ekspeditsiooniga. Kingituseks sai selts Enn Kaupilt tema venekeelse raamatu “Imeilus Antarktika. Avatused ja muljed.” Näitus on avatud oktoobrini.

Peterburi seltsi liikmed vasakult vasakult Aino Tonka, Natalia Klein, Viiu Fjodorova, Ilmar Lahti ja Leena Goldberg koos Enn Kaupiga (keskel).

23. septembril toimus Ermitaaži Peastaabi hoones üritus “Euroopa päev.” Euroopa riikide konsulaadid tutvustasid oma riike, jagati kirjandust vaatamisväärtustest, toimusid keeletunnid, loengud jpm. Peterburi EV peakonsuli kohusetäitja Maarika Saarna-Siimanni kutsel võtsid Peterburi Eesti Kultuuriseltsi käsitöömeistrid sellest üritusest osa juba kolmandat korda ning korraldasid käsitöönäituse ja töökoja. Näitusel oli väljas nahast esemed, erinevas tehnikas valmistatud nukud ja veel palju muid ilusaid asju, s.h. viltimistehnikas valmistatud pildid.

Peterburi seltsi käsitöömeistrid: vasakult Leonida Brashkina, Tatjana Arhangelskaja, Tatjana Sigatshova

Viiu Fjodorova
Peterburi Eesti Kultuuriseltsi juhatuse esimees

Fotod: Leonida Brashkina, Natalia Klein