28. märts 2024

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu PRESSITEADE

20.06.2019

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu kutsub kõiki väliseestlasi, kes külastavad sel suvel oma kodumaad, tutvuma muuseumi uue püsinäitusega „Vabadusel ei ole piire“.
Kutse tekst vene ja inglise keeles.

Vabamu pakub võimalust osa võtta väliseestlusest jutustavast ringkäigust, mille vältel räägitakse muu hulgas piiri taga elavate eestlaste lugu. Näitus kujutab teekonda okupatsioonidest vabaduseni. Näitus koosneb viiest osast: „Ebainimlikkus“, „Eksiilis“, „Nõukogude Eesti“, „Taastamine“, „Vabadus“. Näituse see osa, mis jutustab võõrvõimu eest põgenemisest, toob esile väliseesti ajaloo. Kesksel kohal on 1944. aasta sügisel Rootsi põgenemiseks kasutatud paat ning esmakordselt avalikkusele eksponeeritavad originaalkaadrid mootorpurjeka Triina teekonnast.

Ringkäigud väliseestlusest toimuvad 2. ja 3. juulil eesti ja inglise keeles okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu aadressil Toompea 8, Tallinn. Kuulda saab liigutavaid lugusid eestlaste hakkamasaamisest ja ellujäämisest, lootusest ja usust vabadusse.

Kogu meie muuseumi näitus valmis loodud ka vene keeles. Selle e-giid ehk audiogiid on venekeelsena olemas.

Pärast näitusega tutvumist pakub muuseum kooki ja kohvi, et meenutada üheskoos mõtlemapanevaid hetki meie lähiminevikust. Ühtlasi kuulab muuseum huviga külastajate lugusid eksiilist, et talletada need kollektsiooni. Iga annetatud lugu või sellega kaasas käiv foto või ese on muuseumile oluline, et säilitada mälestused.

Üks kümnendik eestlastest elab praegusel ajal välismaal. „Meile on rahvana tähtis mäletada ka nende eestimaalaste lugu, kelle elu on viinud teise riiki elama,” rääkis Vabamu tegevjuht Keiu Telve. „Kutsume sellel suvel kõiki eestlasi üle maailma koju okupatsioonide ja vabaduse muuseumisse Vabamu, et üheskoos mõtiskleda, kuidas rääkida kõigi Eesti lugu. Tahame muuseumis pakkuda igale maailma eestlasele Eesti kodu, mis oleks kokkusaamiskoht ning meenutamise ja mäletamise paik,” lisas Telve.

2. ja 3. juulil ootab teid Vabamuskogu päeva jooksul (kl 10–20) ka Eesti Mälu Instituudi suulise ajaloo portaali Kogu Me Lugu (kogumelugu.ee) meeskond, et tutvustada seni tehtud videointervjuusid väliseestlastega ja luua uusi kontakte. Portaali Kogu Me Lugu eesmärk on jäädvustada Nõukogude või Saksa okupatsiooni ajal Eestis elanud, nimetatud võimude eest Eestist põgenenud või nende tegevuse tõttu Eestisse sattunud inimeste mälestusi.

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu on suurim kodanike algatusel loodud muuseum Eestis, mille ülesanne on koguda, talletada, uurida ning tutvustada Eesti lähiajalugu. Muuseum rajati Eestist Ameerikasse põgenenud proua Olga Kistler-Ritso annetuse toel ning avati külastajatele 1. juulil 2003. aastal.

Eesti laulu- ja tantsupeo juubeliaasta ning XII ülemaailmsete eesti kultuuripäevade ehk ESTO 2019 raames on okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu avatud 30. juunist – 4. juulini ning 6. juulist – 7. juulini kell 10–20. 5. juulil on muuseum erandkorras suletud.

Püsinäituse „Vabadusel ei ole piire“ ringkäikudele saab registreeruda kuni 30. juunini SIIN.

Liis Meriküll
Turundus- ja kommunikatsioonijuht
Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu
Telefon: 5656 6640
E-post: liis@vabamu.ee
www.vabamu.ee

PRESS RELEASE 20.06.2019 Vabamu Museum of Occupations and Freedom welcomes you home

СООБЩЕНИЕ ДЛЯ ПРЕССЫ 20.06.2019 Музей оккупаций и свободы Vabamu зовет домой (1)