28. märts 2024

Uusturulane Mari Jurtom

Otsustasin kohtuda Mariga ja rääkida pisut juttu pärast seda, kui lugesin lehest, et sellel aastal valiti uusturulaseks eestlane Mari Jurtom.

Mari, räägi natuke endast?

Olen Mari Jurtom, olen eesti ja soome keele õpetaja. Õpetan soome keelt eestlastele ja eesti keelt soomlastele. Elan Turus kokku juba 10 aastat. Kõigepealt tulin siia õppima, siis läksin tagasi Eestisse ja seejärel kolisin taas Turusse.

Mida sa veel teed siin peale selle, et oled keeleõpetaja?

Hetkel olen ma veel Turu Eesti keskuse juhatuse esimees ja olen keskusega päris palju seotud. Nimelt olen aidanud seal läbi viia paljusid projekte.

Lugedes lehest, et sind on valitud uusturulaseks, tekitas see kindlasti paljudele küsimuse, et mida see tiitel tähendab?

Uusturulane on selline aunimetus, mida antakse välja juba 14. korda igal aastal Turu linnas oma tegevusega välja paistnud sisserändajale ehk välismaa taustaga inimesele. Esimest korda nende aastate jooksul oli au see vastu võtta eestlasel. See on aunimetus ja sellega ei kaasne midagi enamat kui maikuus palju tähelepanu.

Aga tänu sellele, et aunimetus anti eestlasele, usun, et eestlasi hakatakse Turu linnas rohkem nägema. Küll on ju eestlased Soomes üsna nähtamatu rahvas. Peame ennast rohkem nähtavaks muutma.

Kuidas soomlased suhtuvad eestlastesse sinu arvates? Kas me oleme soomlastele kui hõimurahvas või kui mis iganes kaugelt maalt sisserännanu?

Ma arvan, et meid ei võeta kui kaugelt maalt sisserännanuid. Esiteks on meil palju kergem, kuna me näeme välja samasugused kui soomlased ja keel on ju ka väga sarnane. Kahjuks aga olen kuulnud, et kõik soomlased ei suhtu ka eestlastesse väga hästi. On tulnud ette mitmeid probleeme sellega seoses.

Tean sind kui Eesti Keskuse juhatuse esimeest. Mis on sinu ülesanne selles ametis?

Tõenäoliselt valitigi mind Uusturulaseks osalt sellepärast, et ma olen Eesti keskuse juhatuse esimees. Selle aunimetusega tunnustatakse ka Eesti keskuse tegevust.

Eesti keskus ei ole ainult see kontor Vanha Suurtori läheduses, vaid Eesti keskus on ühing, mis on tegutsenud juba 25 aastat. Eestis on niisugune ühing MTÜ. See tähendab seda, et ühingul on liikmed ja ühingul on juhatus. Juhatusse kuulub hetkel 12 inimest, eestlasi on 3. Liikmeid on umbes 500, neist pooled on eestlased. Juhatus saab kokku kord kuus. Mina juhatuse esimehena juhatan ja viin läbi koosolekuid. Juhatus tegutseb koos ühingu tegevjuhi Kirsi Äyräsega. Kirsi juhib keskuse igapäevast tööd. Koos Kirsiga annab juhatus ühingu tegevusele suunad ja teeb vajalikud otsused. Juhatus kinnitab igal aastal tegevusaruande ja kui aruanne on korras, toetab ka Turu linn meie tegevusi. Tänu Turu linna abile saab Eesti keskus tegutseda. Juhatuse poolt tuleb ka palju ideid, näiteks milliseid projekte kirjutada ja kust taotleda tegevustoetusi.

Mida tähendab Eesti keskus eestlastele? Miks peaksid eestlased astuma ühingu liikmeteks? Ja misasi on Eestlaste Klubi?

Kõige tähtsam on eestlastele see, et kontoris asub Aukonsulaat. Sealt saab kätte Eestist tellitud passid ja ID-kaardid. Peale selle on eestlased oodatud sinna igal argipäeval nii rõõme jagama kui ka muresid kurtma. Abi on alati garanteeritud! Eestlaste Klubi on Eesti keskuse osa, see asutati 2013. aastal ja koondab ühingu eestlastest liikmed ühise nimetuse alla. Eestlaste Klubi Facebooki lehel on kogu info eesti keeles ja ühingu eestlastest liikmetele on ka soodsam liikmemaks. Aga liikmena saame anda oma väikese panuse eestikeelse tegevuse heaks Turus ja ka laiemalt Eesti kultuuri tutvustamise heaks Soomes.

Kas võime öelda, et keskus on kui meie „pesa“, kuhu kõik eestlased võivad igal ajal tulla?

Võiks küll! Minu jaoks on see kogu aeg olnud koht, kus saan ennast kindlana tunda. Tahan öelda seda, et eestlased ei peaks seda võtma kui ametiasutust, vaid see on koht, kuhu võib alati tulla ja maha istuda, juua tassi kohvi ning juttu rääkida. Samal ajal on kõik ideed teretulnud. Keskus ei korralda lihtsalt üritusi, vaid ikka kuulab eestlaste soove ja ettepanekuid. Kui teile tundub, et mingisugusest tegevusest on puudus, siis võib alati tulla rääkima ja veel parem, kui leidub inimene, kes on nõus ka korraldamisel oma abikäed ulatama. Aga kui ei ole aega kohale tulla ja on mingi ettepanek, siis võib ka meie FB lehele või meilile kirjutada.

Kas sa tahad midagi eestlastele südamele panna?

Õppige keelt ja kultuuri, märgake üksteist ja aidake abivajajat. Kui teil on mingi mure südamel – kasvõi hästi väike, tulge kohe. Jagatud mure on pea olematu ja jagatud rõõm on mõõtmatu! Eesti keskus on toeks meile kõigile. Just sellepärast on hea olla Eestlaste Klubi liige.

Ja kõige lõpuks tahan sulle, Mari, palju õnne soovida, kuna peatselt on teie perele oodata lisa.

 

Aitäh!

Ülle Priks,
pildid: Juha Laine

Turu linna multikultuursuse nõukogu valib neile tulnud ettepanekute seast aasta uusturulase. Sellel aastal oli tihe konkurents – kandidaate oli 40.
Oma allkirjaga aunimetuse kinnitavad Turu linnavalitsuse esimees Elina Rantanen ja linnapea Minna Arve.