29. märts 2024

Eesti kultuuripäevad Siberis

16. – 20. mai toimuvad Krasnojarski krais EESTI KULTUURIPÄEVAD, mis on pühendatud EV100 juubelile. Pidu algab Krasnojarski teatris 16. mail kell 17.30 näitusega, mis kajastab siberi eestlaste kultuuri ja ajalugu.

16.-20. mail esitatakse Krasnojarski linna noorteteatris eesti autorite näidendeid, sealhulgas  eesti keeles.

Krasnojarskis peetakse Eesti päevi  alates 2001. aastast. Viimase kümne aasta jooksul on  regulaarselt korraldatud Eesti filmipäevi, kontserte ja näitusi. Kuid praegune  üritus on unikaalne. Esimest korda ajaloos saavad Eesti päevad olema nii mastaapsed. Krasnojarskisse sõidab suur delegatsioon Eesti kultuuritegelasi, näitlejaid, režissööre, ühendus R.A.A.M. Esitatakse mitu näidendit, toimuvad filmiseansid, esitletakse Ervin Õunapuu fotonäitust ja  Tauno Kangro skulptuure.

Eesti külalisi võtavad vastu Krasnojarski teater, krai kultuuriministeerium, Krasnojarski linnavalitsus, Krasnojarski riiklik raamatukogu, Krasnojarski muuseum jne.

Krasnojarski krais elab täna umbes 3000 eestlast. Krai kaardil on siiani säilinud eestikeelsed külanimed: Narva, Estonia, Novaja-Petšora, Bulanka, Bulatnovka, Haidak, Ülem-Suetuk.

Alates 1991. aastast tegeleb  kultuuri, traditsioonide ja keele säilitamise ning kultuurisidemete arendamisega Krasnojarski kultuuriselts EESTI (Красноярская эстонская национально-культурная автономия «ЭЭСТИ»).

Lühend artiklist