29. märts 2024

Londoni Eesti Majas KONTSERTÕHTU koos eestimaise ÕHTUSÖÖGIGA.

5.septembril 2018 toimus Londoni Eesti Majas

KONTSERTÕHTU koos eestimaise ÕHTUSÖÖGIGA.

Kohal ainulaadne ÜHISNÄITUS rahvariietest ja rahvatantsust.

Uksed avati kell 17.00.

Piletihind koos õhtusöögiga uksel: Täiskasvanu £5,  Lapsed £3 , Lapsed alla 10 aasta tasuta. (Arveldame sularahas) Pakume: Eestimaine ahjuvorst kartulisalatiga, kodune mustikakook. Teadmiseks, et kohtade arv on piiratud!

KONTSERTÕHTU

Kontsert algas kell 19.00 (kestab orienteeruvalt kuni 21.00)

Külalisesineja Eestist: V Euroopa Eestlaste Laulupeo raames tuleb Londonisse Haaslava Meeskoor,  Kalev Lindali juhendamisel.  30 südikat meeslauljat annavad kontserdi Eesti Majas ning suunduvad edasi Leicesteri 07.-09. Septembril toimuvale V Euroopa Eestlaste Laulupeole.

KOHALIKUD esinejad: Londoni Naiskammerkoor Reet Kromeli juhendamisel, klaveripalad esitab Tristjan Taal, tantsib Estonian Folks, eksootiline tervitus tantsugrupilt Las Madres & Madis.

Peale kontserti koosviibimine koos laulu, lusti ja mänguga.

Rohkem üritusest Eesti Majas Londonis facebookis, kodulehel.

Ürituse korraldab Londoni Eesti Selts koostöös Reet Kromeliga.

***                 ***

Lisaks on kontserdi õhtul üleval Londoni Eesti Seltsi, Estonian Folks’i ja Eesti Tantsupeomuuseumi ühisnäitus “Eesti tantsu hoidjad”.

 

Ühisnäitus “EESTI TANTSU HOIDJA” Londonis

See hõlmab kahte näitust: “Eesti rahva riided Londonis” ja “Eesti rahvatantsuansamblid läbi aegade”. Kohal on mõlemate näituste korraldajad ja loojad: Marje Remmet, Evelin Siilak (Eesti rahva riided Londonis) ja Angela Arraste, Ülo Luht (Eesti rahvatantsuansamblid läbi sajandi).

Näitus “EESTI RAHVA RIIDED LONDONIS”

See on lugu kuidas eestlastest sõjapõgenikud, peale Teist Maailmasõda, läbi suure tahte ja vaeva valmistasid rühmatäie kauneid rahvariideid. Oli hetki, kui materjalideks kasutati vanu voodilinu, õmmelda tuli öösiti ja mustreid tuli teha mälu järgi. Näituse enamus lood on jutustanud kaua-aegne eesti rahvatantsuõpetaja Aili Eistrat, kes oli Londoni Eesti Seltsi rahvatantsugrupi õpetaja üle 40 aasta. Selle aja jooksul astuti üles arvukate esinemistega nii Londonis, üle Ühendkuningriigi ja ka Iirimaal. “Iga kord kui esinesime, pidime selgitama kes me oleme, kust me tuleme ja miks me tulime“, meenutab Aili Eistrat. Proua Eistratil täitus tänavu 97 eluaastat. Tansijate kantud rahvariideid ja  riiete põnevaid valmimislugusid näitab EV100 kingituse raames valminud näitus „Eesti rahva riided Londonis“, mis on Londoni Eesti Seltsi ja Estonian Folks International koostöö.

Näitus “EESTI RAHVATANTSUANSAMBLID LÄBI SAJANDI”.

Rahvatantsuga tegelevate rühmade koostantsimise ajalugu ulatub aastasse 1926, kui  Eestis toimusid Esimesed Omakultuuri päevad. Käesoleval näitusel  on esmakordselt kõik Eesti Tantsuansamblite Liidu (ERTAL) kollektiivid ühiselt koos. “Sõprus”, ” Kuljus”, “Tuisuline”, “Leigarid” on vaid mõned neist tuntumatest, kellest saab lähemalt lugeda. Näituse autorid Angela Arraste ja Ülo Luht tunnevad kõiki rühmitusi isiklikult. Ülo Luht on olnud pikki aastaid Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansambli Kuljus juht, Angala Arraste aga juhendanud Tallunna Ülikooli tantsukollektiivi Soveldaja. Näituse on koostanud Tantsupeomuuseum koostöös kõigi tantsuansamblitega. Varasemalt on loodud näitused “80 aastat Eesti tantsupidusid”, “Anna Raudkats -130”, „EST-LAT-LIT – Baltiriikide noorte tantsupeod ja äsja valmis “Richard Tõnnus -100 – tantsuõpetaja, uurija, skaut)”.

 

Rohkem ühisnäitusest SIIN: ja Londoni näitusest kodulehel: EV100 lehel,

 

Näituse teostust “Eesti rahva riided Londonis” toetab Eesti Rahvusarhiiv. Näitust “Eesti rahvatantsuansamblid läbi aegade” toetab Tallinna Kultuuriamet. Ühisnäituse reisimist Inglismaale toetab Eesti Kultuurkapital.