28. märts 2024

Norras tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva

Norras  tähistatakse Eesti  Vabariigi  100. sünnipäeva suve lõpul, augustikuus,  meie vabariigi taasiseseisvumistähtpäeva järgselt. Meie oleme  sünnipëvapeole andnud nimeks: Fjordides kajab – Eesti 100!

Pidu leiab aset imelises Trondheimi Sverresborgi vaba vabaõhuhumuuseumis. Muuseum asub körgel mäeküljel, kust  avaneb maagiline vaade kaunile fjordile. Meie, siinmail elavad eestlased, kanname võõrsil edasi oma esivanemate traditsioone. Õpetame endi korraldatud eesti keele koolides lastele eesti keelt  mängude, lugude lugemise ja paljude teiste ettevõtmiste kaudu.

Norra  on üks väheseid riike, kus tegutseb kaks aktiivset rahvatantsurühma. Trondheimis harjutab naistantsurühm Trondheimi Trollid, tantsijad käivad agaralt koos üle terve suure maakonna.

Oslos on  teine vahva tantsugrupp Viikingid, mis on välja kasvanud naisrühmast ning on nüüdseks jôudnud segarühma staatusesse. Kahe tantsurühma aktiivsed eestvedajad, Kadri-Liis Wist Trondheimist ja Maria Djomina Oslost, panid aluse Eesti sünnipäeva tähistamisele Norras juba mitu aastat tagasi. Kadri-Liisil mõlkus see môte juba kaks-kolm aastat peas, vaja oli vaid leida  abikäsi ja mõttekaaslasi, et ettevõtmine täide saaks viidud. Ônneks oli Maria nôus appi asuma, koos ühendati jôud, et kavandada aastapäeva tähistamiseks väärikas pidu.

Sellest vahvast ettevõtmisest kujuneb  suur ja tore koguperekontsert. Peo selgroogks on  rahvatantsud. Lavalaudadele tantsivad end Trondheimi Trollid ning sõbrad Oslost, Viikingite  segarühm.

Külla ootame Keila segakoori ja paari üllatusesinejat.  Oma oskusi näitab  ka Trondheimi eesti kooli lastepere. Publiku aitab folkloorsesse meeleseisu viia vahva Anni Rikker. Kontsertkava on plaanitud teatraalse ja vôimsana.  Kontserdi lôpus on meil kavas ühistantsimine publikuga. Tantsuks mängivad meile kaks toredat muusikut, Martin Müller ja Asso Int. Lisaks tantsule ja laulule tutvustame natuke ka käsitööoskusi.

Oleme külla kutsunud Eesti ühe tunnustatuma puutöömeistri Meelis Kihulase, kes õpetab lastele  puidu voolimist ning vitstest punumist. Pônevust jagub nii suurtele kui väikestele.

Kohtumiseni teiega ajaloohôngulises Sverresborgi vabaôhumuuseumis 25. augustil. Tähistame üheskoos Eesti sajandat sünnipäeva Trondheimis, Norras!

Palju ônne, kallis isamaa!

Kadri Liis Wist Trondheimist