28. märts 2024

Suur tänu kõigile abilistele kodupaigapäeva korraldamisel!

2. juulil korraldas Viru-Nigula Hariduse Selts ajalooõhtu ning kodupaigapäeva Maarja kabeli juures. Rahvas sai osa huvitavast ajaloosündmuse taaselustamise katsest nii vestluse kui eheda mõõgatäristamise läbi. Esinejaks oli oivaline jutustaja Ain Mäesalu ning vintsked vanade võitluskunstide harrastajad Sõdalaste Kojast.

Lisaks kuuldi, mida arvab oma tegevusest detektorist, kes nimetas selle harrastusega tegutsejaid tabavalt “kurgedeks ” traktori järel.

Hariduse Seltsil oli võimalus avalikkusele teatavaks teha oma ketserlik plaan kabeli ümbruse puhkeala ümberkorralduseks olemasolev nõgestesse mattunud põllukivihunnik laiali paigutada ning selle asemel kujundada Maarja nimega seotud taimedest omalaadne istutusala. Nii oleks kabelil lisaväärtus ka taimekollektsiooni näol, mille juurde kuulub infotahvel rahvapärimusest tuntud ravimtaimede kasutamise kohta.

Kristlaste nimel tervitas ettevõtmist Tauno Toompuu ning avaldas soovi loodusesse maha märkida püsiv palverännu marsruut, mis algaks Viru-Jaagupist ja lõpeks Maarja kabeli juures, kulgedes läbi kõikide teele ette jäävate vanade pühapaikade.

Ene Ehrenpreis
Viru-Nigula