19. märts 2024

LONDONI EESTI SELTSI 100. SÜNNIPÄEV

Käesoleva aasta suvel, 07. juulil saab Londoni Eesti Selts, üks vanimaid tegutsevaid väliseesti organisatsioone maailmas, 100- aastaseks. Seljataha on jäänud sajandipikkune ajalugu, mil seltsilised koos on käinud ning oma tegevusega uhkelt sinimustvalget trikoloori kõrgel hoidnud.

Londoni Eesti Seltsi 100. sünnipäeva tähistame sellel aastal 10. juulil. Kehtivate piirangute tõttu toimub meie pidu virtuaalselt, kontaktivabal veebiplatvormil, internetiühenduse vahendusel. Osaleda saab otse oma kodust laptopi või smarttelefoniga. Ootame rohket osavõttu!

Londoni Eesti Selts asutati 1921. aastal Londonis, Eesti Vabariigi Esinduses (saatkonnas) South Kensingtonis. Saatkonna majas anti Seltsi käsutusse suurem tuba, kus korraldati koosviibimisi. Kokku tuldi Londonist ja kaugemaltki Inglismaalt. Teretulnud olid Inglise sadamaid külastavad Eesti meremehed.

Ühes 1938. aasta sõnumis kirjutatakse: “Seltsi ruumides on kodune soe õhkkond, kus liikmed pühapäeviti hulgana raadiot kuulates, raamatukogu ja ajakirju kasutades, seltskondlikke mängude juures mugavalt aega veedavad.’’

Läbi aastate on Londoni Eesti Seltsi tegevuseks olnud suurlinnas elavate eestlaste kokkuviimine ja kaasmaalaste omavahelise läbikäimise organiseerimine rahvuslikus ja sõbralikus koostöövaimus. Innustamine Londonis ning selle ümbruses elevaid eestlasi säiltama rahvusliku kultuuri omapära ning tutvustamise seda teistele rahvastele. Selts pakub külalislahkust ja kaasmaalastega kohtumise võimalusi nii kohalikele kui ka lühiajaliselt Londonit külastavatele eestlastele.

Ülempreester Nigul Hindo, seltsi esimees aastatel 1952-1963, on kirjutanud oma ajaloolises raamatus: ‘‘Mis mõte on olla ühe või teise organisatsiooni liige ja tegelane? Eks see ole umbes seesama, mis on riigi kodanikuks olemisel. Ühe rahva ja riigi moodustavad need inimesed, kes on selle rahva ning riigi tuksuv süda ja aktiivse elu ringvool. Kui inimesed ei võtaks osa rahva ning riigi ühiskondlikust elust, siis ei oleks ka seda rahvast ja riiki – elavat hinge.’’

Nii on püütudki aastakümneid hoida Londoni Eesti Seltsi elus seda elavat Eesti hinge ja süda, mis tuksub aktiivselt ka kodust kaugemal olles.

Täna korraldab Londoni Eesti Selts traditsioonilisi kultuuriüritusi, mis on Londoni eestlastele suuremateks kokkusaamiste kohaks. Eesti Vabariigi aastapäev, jaanipäev ja jõulupidu on läbi aastate on olnud populaarsemad. Üritustel on osalenud Londonis tegutsevad Eesti artistid, muusikud ning tantsijad. Samuti on Seltsi üritustel esinenud palju tunud artiste ning loomeinimesi Eestist: Olav Ehala, Tõnis Mägi, Janek Kasar, Ivo Linna, Anti Kammiste, Marju Länik, Juri Homenja, Erich Krieger, Boris Lehtlaan, Karl Madis ja veel paljud, paljud paljud teised.

Seltsi tegevust läbi aastasaja juhtinud esimehed:

Johan Palmer, Eugen Johanson, Erich Sarv, Boris Jakobson, Ernst Johannes Kollist, Elsa Mändla, Magnus Kolk, Endel Aruja, Otto Pärnsalu, Juhan Pruuden, Arnold Ojasoo, Erika Pärnsalu, Arnold Ojasoo, Helmut Heinastu, Tamara Maripuu, Linda Reinbach, Katrin Legrain, Artur Sepp, Avo Hiiemäe, Margit Luuka, Priidu Rebane, Ave Siilak, Evelin Siilak.

Londoni Eesti Seltsi auliikmeteks, kes on panustanud eestluse hoidmisele Londonis aastakümneid, on: Ida Lemsalu, Adeliis Beermann, Leida Laumets ning selle aastal 100.-ndat juubelisünnipäeva tähistav Aili Eistrat.

Ülevaate koostas
LES esinaine Tiia Avastu


Kui sul on Seltsiga seotud mälestus, vahva lugu, meenutus, tore pildiseeria või videoklipp, samuti kui soovid tervitada Seltsi 100. juubeli puhul , siis saada see e-postile: info@estoniansociety.co.uk, hiljemalt 15. maiks, et saaksime seda juba meie juubelipäeval kõigiga jagada. Suuremate failide saatmiseks kasuta We transferi.

Seltsi 70. juubelit Eesti majas tervitamas ja tänusõnu eestlastele edastamas käis oma visiidil Londonis EV president Lennart Meri.
EV president Lennart Meri külastamas LES-i 70.nda juubeli aasta puhul