19. märts 2024

Viru-Nigula koduloomuuseum 35!

7. juunil tähistas Viru-Nigula Koduloomuuseum oma 35. aastapäeva. Viru-Nigula Hariduse Selts, kes on oma üheks prioriteediks võtnud kohaliku pärimuse väärtustamise, toetas üritust omalt poolt pastori tooli restaureerimise ja arheoloogiatoale stendide kujundamisega.

Neis ettevõtmistes on seltsi toetanud MTÜ Viru-Nigula valla toetusgrupp ja KÜSK programm. Sündmuse korraldamisega kogus selts annetusi kogukonna pärimuse hoidja Heili Tarjani jaoks mälestuspingi valmistamiseks.


Viru-Nigula koduloomuuuseumi eelkäijaks oli 1983. aastal kohaliku rahvamaja juurde loodud kodu-uurimisring Kodupaik. Muuseumis tegutses aastatel 2004-2008 SA Virumaa Muuseumid, kes ennistas pastoraadi saali. Sellest kujunes hubane ruum, kus kodukandi rahvas meeleldi jutuõhtuid käis pidamas.

Äsja koroonapiirangutest vabanenud kogukonna jaoks oli muuseumi sünnipäev nagu suguvõsa kokkutulek, kus kuude viisi maskide varju peitunud ja kohtumistest võõrdunud inimesed taas avalalt üksteisele naeratasid ja kokkusaamise üle siiralt rõõmustasid.


Valminud arheoloogiateemalist näitust tutvustas Kristjan Sander, kes Kunda Lammasmäel kõige viimaseid väljakaevamisi teostas. Kiviaja olustik avanes oma arhailisuses ja arheoloogitöö köögipoolelt selgus mõndagi, kuidas kauge aja kohta üldistused sünnivad.


Päev algas mõnusa akordionihelide saatel, lõppes aga isuäratava kringli maitsmisega sirelilõhnalisel pastoraadiverandal.

Ene Ehrenpreis
Viru- Nigula