28. märts 2024

Veebruari kuukiri nr 77

EKSÜ juhatus sai kokku

Saime paika EKSÜ selle aasta tööplaanis olulised kuupäevad ja mõtlesime, milliseid Eesti kultuuri sündmusi ellu viia ning loominguvõimalusi pakkuda. Aasta tuleb tihe.

 

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Veebruari kuukiri nr 77

Mina, eestlane – Aho Rebas

Aho Rebas on Rootsi kaitseväe reservkapten ja Eesti kaitseväe reservmajor. Töötanud Rootsis muuhulgas eesti laste suvekodude juhatajana, Göteborgi Eesti Kooli direktorina, Partille vallavalitsuses kultuuriametnikuna. Ta on olnud mitme rootsieestlaste organisatsiooni juhatuse liige ja esimees.


AUDIO

Järjekordne Läti raadiosaade. Toimetab Toomas Kalda

Saates tuleb juttu jõulude tähistamisest Riias EV suursaatkonnas ja Riia Jaani kirikus, tutvustame telefoniusutluses üht me seltsi eakamat ja kauaaegsemat liiget Asta Eglavit, anname eelteate iga-aastase eesti tekstiilikunstnike näituse avamisest Riia Läti Seltsi majas jm.

 


RAAMATUKOGU

Alberta Eesti Kultuuripärandi Seltsi arhiivi link:

Mägi ja meri. Šveitsi seltsi aastaleht

2022 aasta lõpus ilmus taas SES’i aastaleht, seekord uue uhke nimega, “Mägi ja Meri”. Aitäh kõigile teile, kes te aastalehe valmimisele kaasa aitasite: Mirjam Loertscher, Triin KC, Järvi Kotkas, Aire Albrecht, Kodanikuühiskonna sihtkapital, Välisministeerium ja kõik teie, kallid Šveitsi Eesti Seltsi liikmed!


EESTI KEEL

Uus lipupäev

Esimest korda 2023. aasta 30. jaanuaril, meie suure kirjaniku Anton Hansen Tammsaare sünnipäeval, tähistame riikliku tähtpäevana eesti kirjanduse päeva.

Loodetavasti saab sellest lipupäevast ajaga sama iseenesestmõistetav tähtpäev, nagu seda on 14. märtsi emakeelepäev, Kristjan Jaak Petersoni sünnipäev.

 

30. jaanuaril kogunes 15 Eesti Aiakese elanikku (eestlaste järeltulijad) Tammsaare majamuuseumi juurde, et tähistada Eesti kirjaniku 145 sünniaastapäeva. Mitme tunnise koosolemise ajal meenutas muuseumi direktriss Diana Gubareva kirjaniku visiiti Kaukaasiasse ja tutvustas noorematele Tammsaare loomingut.

 

 

 

Rakvere Galeriis

Kuidas tähistas Juhan Kunderi Rahvakool Eesti kirjanduse päeva? No loomulikult õhtuga Rakvere Galeriis – Anton Hansen Tammsaare mõtete ja tsitaatide saatel

 

 

 


MUUD MEIE SELTSIDE TEOD JA TOIMETUSED

Aasta algus tantsude ja lauludega

5. jaanuaril toimus Peterburis Eesti folklooriansambli “Neevo” pidulik kontsert. Peterburi Kontserdimajas esitati tuntud muusikateoseid, mis olid koondatud ühte ainulaadsesse kavasse.

 

 

 

Mitmerahvuseline aastavahetus

Igal aastal jaanuaris kogunevad Krimmis rahvuskultuuriseltsid, et jagada oma traditsioone ja rituaale, laulda lemmiklaule ning kostitada sõpru ja külalisi rahvusköögi roogadega. Kokku said Eesti, Mordva ja Mari seltsid.

Lugu Eestist 

5. jaanuaril kutsus Kaukaasias Nalchiki linnas tegutsev Tšuvaššide kultuuriselts endale külaliseks samas linnas tegutseva Eesti seltsi “Kodumaa” ning Dagestani kohaliku seltsi esindajad. Kolme seltsi inimesed said kokku Nalchiki kesklinna pargis, kus asub linna vabaõhuraamatukogu.

 

Õhin Turus

Jaanuari esimesel nädalal, 5. ja 6. kuupäeval oli Turus kontsertreisil huvistuudio ÕHIN, kus tegutsevad muusikahuvilised lapsed ja noored. Huvistuudio asub Lagedil Rae vallas ja seda juhendab aktiivne muusika- ja klaveriõpetaja Lilian Kapp.

Karl Eduard Sööt 160

Uus aasta toimetab juba täie hooga ja meil on koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja veel mitme teadusasutusega valmis saanud näitus, mis on pühendatud ERMi asutajaliikme ja kauaaegse kirjatoimetaja luuletaja Karl Eduard Söödi (26.12.1862 – 1.09.1950) 160. sünniaastapäevale. Väljapaneku koostas Sirje Madisson, plakati autor on Jane Liiv, fotod näituselt tegi Arp Karm.

Šveitsi Balti Komitee 75

Šveitsi Balti Komiteel (ŠBK) täitus 75. tegutsemisaasta. Juubelit tähistati 21. jaanuaril 2023 Baselis. Kohal olid esindajad kõigist kolmest Balti riigist. Teiste hulgas pidas kõne ka SES’i president Meribel Hagen ja esines meie I.M.E. koor. Leedu suursaadik andis pikaaegsele ŠBK presidendile Axel Scherrerile tänukirja.

Noorte päev Helsingis

Ühe Noortepäeva muudavad vahvaks:
⭐️ osalejad, kes on üksteisest erinevad, ent avastavad lugusid jagades, et on kogemuste poolest sarnasemad kui varem arvasid
⭐️ Mõtlemapanevad vestlused
⭐️Inspireerivad etteasted
⭐️ Rõõmus avastus, et Eesti on Soomes palju suurem kui algselt arvati

Laupäeval 21.1.2023 uudistasid Mikkeli Eesti Keskusest Eva Bellen ja Günter Peedu Helsingi messikeskuses Eesti sektsioonis. Messil tutvustas Soome Eesti-seltside Liidu (Suomen Viro-yhdistysten liitto ry, lühend SVYL) juhataja Kirsi Bongwirnso organisatsiooni tegevust ja e-poodi.

 

 

 


LÄHIAJAL TULEKUL

EKSÜ korraldab sellel aastal emakeelepäeva sündmuse Tartus Kirjandusmuuseumis 18.03 kell 12. 00. Kuna 18.03 on sünniaastapäev F.J.Wiedemannil, siis on tema elu ja töö ka põhiettekande sisu. Ettekandjaks Wiedemanni preemia laureaat Helle Metslang. Lisaks tuleb esitamisele veel luulet. Sündmust toetab ka muusikaline osa.

 

 


PARTNERITE INFOLEHED

Integratsiooni SA jaanuari kuukiri 2023

Kohanemise ja lõimumise infokiri jaanuar 2023

Rootsi Eestlaste infokiri jaanuar 2023

Üleilmse eestluse uudiskiri jaanuar 2023


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs