24. nov. 2025

Ruhnu Vetika Gin

Ruhnu Vetika Gin
Saaremaal valiti maakonna parimat toiduainet 2025. Selle võitis EKSÜ liikmesselts Ruhnu Kultuuriruum, mille eestvedaja Mihkel Urmet on väljaarendanud Ruhnus kasvavatest vetikatest gini! Täiesti kohalik toiduaine.

Mihkel Urmet kirjutab sellest kohalikust joogist alljärgnevalt: toodame vetikagini koostöös Peninukiga juba natuke üle aasta. Selle välja töötamine muidugi on olnud pikem protsess. Vetikaid korjasime algselt Ruhnu kõrval veest, otse meie puhtast loodusest, nüüdseks aga juba kasvatame ise tagamaks veelgi paremat ja puhtamat kvaliteeti.

See on põhimõtteliselt ainus võistlus Eestis, seetõttu pole ka palju ideid vaja kuhu oma jooki esitada. Meie arvates on Ruhnu üks kaunimaid ja erilisemaid paiku maailmas, soovime seda ka teistega jagada. Seekord siis läbi vetikagini, mis tutvustab saare merelist identiteeti sidudes ajaloo ja sinimajandusliku tuleviku.

Auhind Parimad Eesti joogid hõbemedal tähendab meile väga positiivset tunnustust, mis näitab et tegeleme kvaliteetse tootega ja samal ajal näitab see ka võimalust veel edasi arenguks. Ka eelmisel aastal õnnestus meil saavutada aasta gini hõbemedal, seega on juba kogemus varasemast positiivne. Sel aastal oleme ka lisaks saanud Saare maakonna aasta toiduaine tiitli, mida hindame vägagi kõrgelt.

Rohkem fotosid võistluselt: