19. märts 2024

10. üleilmsed välismaa õpetajate emakeelepäevad

7.-10. märtsini toimusid Helsingis üleilmsed välismaa õpetajate emakeelepäevad, kus osales 85 õpetajat 11 erinevast riigist. Igal kevadel saavad väliseesti õpetajad kokku, et õppida, kogemusi vahetada ja emakeelepäeva tähistada.

Varem on kohtutud näiteks Saksamaal, Luksemburgis, Belgias, Rootsis, Inglismaal, Hollandis ja Eestis. Seekordsed emakeelepäevad olid järjekorras kümnendad.

Õpetajad külastasid oma kolleegide eesti keele tunde Helsingi, Espoo ja Vantaa koolides, lasteaias ja harrastusringides. Toimus emakeelepäeva kontsertaktus, kus esinesid Helsingi eesti naiskoor ja lastekoor ning peokõne emakeele olulisusest pidas Daniel Levi Viinalass. Aktusel anti üle auhinnad väliseesti laste kirjutamisvõistluse „Minu maailm” parimatele.

Laupäevasel koolituspäeval said õpetajad kuulata ettekandeid keele ja identiteedi muutumisest ning sellest, kuidas motiveerida lapsi lugema ja kuidas õpetada hetorogeenseid rühmi. Päeva lõpetuseks toimus suursaatkonnas õpetajate vastuvõtt. Pühapäeval tutvusid õpetajad Eesti Majaga ning jagasid ideid ja kogemusi emakeele ja kultuuri õpetamisest välismaal.

Lisaks vaadati värsket Tanel Toomi filmi “Tõde ja õigus” ning Tallinna linnateatri etendust “Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus”.

Emakeelepäevad korraldasid rahvuskaaslaste programmi toel Eestikeelse Hariduse Selts ja Tuglase Selts koostöös Eesti Suursaatkonna ja Eesti Instituudiga.

Lisaks siit: