19. märts 2024

Jaanikuisesse kalendrisse mahtus Narva Eesti Seltsil tavapäraselt päris mitu üritust

Jaanikuu algul tähistasime üheskoos vastloodud Virumaa Eesti Hariduse Seltsiga Eesti lipu päeva kõnekoosolekuga Narva Eesti Gümnaasiumis.

Sõnavõttudega esinesid seltsi esimees Ants Liimets, kes kõneles eestluse ja eestikeelse hariduse hoidmisest ja arendamisest Narvas, ning  seltsi liige major Rein Steinfeldt, kelle ettekanne kajastas lipu ja rahvussümbolite tähtsust tänapäeva Narvas.

14.juunil, leinapäeval, mälestasime neid, kes 78 aastat tagasi pidid jätma oma kodud ja asuma teele tundmatusse. Heameel on tõdeda, et varsti saab Narva raudteejaama juures olev mälestuskivi Memento Mori ümbrus sootuks uue kuue, ehk paneb see inimesi rohkem märkama ja huvi tundma tolle ajastu vastu.

22.juunil toimus kolme siinkandis Eesti asja ajava seltsi kauaoodatud ühine jaanituli. Osalejateks olid Narva Eesti Selts, Maarahvaselts Vanatare ja Narva-Jõesuu Eestlaste Selts Kalju, lisaks  sõbrad ja tuttavad. Panime seljad kokku ja pidu tuli vägev, kohale oli tulnud üle 100 inimese. Taevataat soosis meie tegemist, ilm oli võrratu. Esinejateks meie oma seltside liikmed, tantsuks mängis Viru-Nigula rahvapilliansambel lugusid polkast rokini.

25.juuni oli väga tähelepanuväärne päev, sest Narva linn tervitas laulupeotuld. Loomulikult olime tervitajate hulgas ka meie. Meeleliigutusega vaatasime, kuidas laulupeotuld tervitati, tantsisime ja pidasime simmanit.

Tõrvatilgaks sellel ilusal sündmusel oli see, et publiku hulgas polnud näha mitte ühtegi  Narva linnavalitsuse ega volikogu esindajat. Kultuuripealinn 2024???

Järgmisel hommikul liikus laulupeotuli piirivalvekaatri Udria pardal Narva-Jõesuusse. Tulekandjaks oli meie seltsi kauaaegne liige,  Udria ristiema,  rahvatantsurühma juhendaja Tiiu Assafrei.

Niimoodi tasapisi toimetades oleme  märkamatult jõudnud juulikuusse. Ees on suur suvi laulu- ja tantsupeoga, millest plaanime kindlasti osa võtta. Seekord pealtvaatajatena.

Päikeselist ja toimekat suve soovides,

Kairi Johannes
Idapiiri äärest

Kaanefotol: Laulupeotuli ja Narva Eesti Seltsi tantsurühm “Värtnad”

1 thought on “Jaanikuisesse kalendrisse mahtus Narva Eesti Seltsil tavapäraselt päris mitu üritust

Comments are closed.