19. märts 2024

14.detsembril 2019 täitus Jõgevamaa Metsaseltsil 30. tegutsemisaasta

Meenutamaks lähiminevikus tehtut valmistasime ette pärandkultuuri päeva mis sai teoks 13.detsembril 2019 Jõgeva Kultuurikeskuses. Meie pidude pikaaegseks pasunapuhujaks on muusik ja metsamees Tõnu Vaask Võrumaalt. Tõnu avas ja lõpetas peo jahisarve puhumisega, tegi muusikat erinevatel pillidel.

Metsaselts pole kunagi tegutsenud suletud seltsina. Tegevusse on kaasatud naaberseltsid, kogukond, kontaktid on olnud erinevate asutuste ja institutsioonidega, isiklikul tasandil. Seega kutsusime kaasa lööma seltse milledega meil on olnud kõige tihedam koostöö.

Metsaseltsi tegevusega said osavõtjad tutvuda näitusel kus fotodena anti ülevaade seltsi kolmekümneaastasest tegevusest. Selgitusi jagasid  Kaupo Ilmet, Hillar Kaeval ja Ain Malm. Kassinurme linnamäe ja hiie korrastamisega alustasime kohe seltsi tegevuse algusaastatel. Oli palju mäletada 30 aasta jooksul tehtust!

Kunagisest Kaarepere Metsakatsejaama osakondadest (metskond, vutifarm, eksperimentaalgrupp, kalamajand, kalurid siseveekogudel) tegutseb  ainsana veel kalamajand nimetuse all Kalatalu Härjanurmes.

Folklooriseltsiga Jõgevahe pere on olnud tihe koostöö algusaastatest peale.  Linnamäe aura, hiis ja kultuskivid sobivad hästi nende tegevuse suundadega. Näidatud video kinnitas: kauni looduse roheluses eesti rahvarõivastes tantsivad naised ja neiud, loitsu lugev maaema, kõik kokku  vallandab  väga tugeva emotsiooni!

Ettekannete vahepaladeks olid rahvatantsud Jõgevahe Pere noortelt tegijatelt. Esinesid Jõgeva Põhikooli 6.klassi tantsurühm, 1.klassi tantsurühm ja Jõgeva Muusikakooli tantsurühm Slide.

Kassinurme Naisselts on hoidnud oma kodukoha pärandit, olnud meile kauaaegseks heaks partneriks toitlustusega üritustel. Nii ka  seekord. Päevast osavõtjad kiitsid üksmeelselt Liia Stam’i küpsetatud pirukaid ja kooke. Naisseltsi tegevust ja Nurga Talumuuseumi tutvustas talumuuseumi eestvedaja Hillar Kaeval.

Järva-Jaani kinomuuseumist oli kohale tulnud kinomehaanik Vello Kolnes koos vana projektoriga. Ta näitas Eesti Reklaamfilmi valmistatud laifilmi „Aastaringid“ ja kitsasfilmi Kaarepere Metsakatsejaama 15.aastapäevast. „Aastaringid“ oli filmitud Kaarepere Metsakatsejaama tellimisel ning käsitles tema tegevuse erinevaid tahke.

Seltsi ajalugu kinnitab üksikisiku rolli ajaloo arengus. Metsaseltsil ei oleks ette näidata kolmekümmet sisukat ja värvikat tegevusaastat kui ei oleks seltsi asutajaliiget ja kauaaegset juhatuse esimeest Kaupo Ilmetit. Jõgevalt koju sõites mõtiskles tuleval aastal 89 aastat vanaks saav Kaupo selle üle kuidas tähistada 1500 aasta möödumist asustuse tekkimisest Kassinurme linnamäel.

Kirja pani Mare Vaas
Pildid tegi Liina Miks