19. märts 2024

Mai kuukiri nr 58

Kogu maikuu kuukiri on alla laetav siit: Mai kuukiri nr 58

Eesti seltside üleilmsed kevadtervitused “Ikka üheskoos!”

8. mail korraldab Eesti Kultuuriseltside Ühendus virtuaalse seltside kevadtervituste päeva. Soovime olla ühes hetkes veebis kõik koos. Päevakavasse oleme planeerinud tervitussõnad ka kultuuriministrilt. Oma loometeest räägib näitleja Märt Avandi.

Mina, eestlane VI – Annela ja Tuuli-Emily Liivat: Eestlus Soomes

Annela ja Tuuli-Emily Liivat elavad Soomes ja on aktiivsed eestluse hoidjad. Ema ja tütar on hea näide eesti pere võimalusest tegeleda südameasjaga elades väljaspool Eestit. Neil on ühised põhiväärtused ja nad täiendavad teineteist. Kui ühel on elutarkus ja kogemus, siis teisel on tänapäevale omased tugevad digioskused ja nooruslik aktiivsus. Koos moodustab duo koostöise, sidusa ja edasiviiva terviku, mille eesmärgiks on hoida eestlust välismaal.

Sari jätkub


Vanemuise seltsi vaikne kevad

Vanemuise Seltsi segakoori dirigendil Valli Ilvikul täitus sellel aastal 70. eluaastat.

Kuigi esialgsel kujul planeeritud juubelisündmus jäi ära, tuldi siiski vähendatud koosseisus dirigenti õnnitlema ja kooriliikmed edastasid oma head soovid elektrooniliste kanalite kaudu.

Loodame koorina laulda kunagi suvel.

Õnnesoovid juubeliks ka Eesti Kultuuriseltside Ühenduse poolt!

 

 

 

Muuseumiöö Haidas

24. aprillil viidi Haida raamatukogus, Krasnojarski krais läbi traditsiooniline muuseumiöö. Seekord oli see mõeldud eelkõige koolilastele. Selle aasta teema “Raamat – tee tähtede poole”.

Lastest said sel päeval “kosmonaudid”, kes läbisid rea katseid.

 

Siberi setude kindkirjast

Seto naised on läbi aegade olnud nobedad näputööd tegema. Väga armastavad memmed just kudumistööd. Kindlasti on paljud ka meist tuttavad lapsepõlveaegsete labakinnaste eredate mustritega, mille kudusid meie emad ja vanaemad. Tänapäeval eelistatakse ostetud tooteid. Üha vähem naisi võtab kudumisvardad kasutusele.

 

Ussikuningas

ERMi Sõprade Seltsi auliikme, ehtekunstniku ja graafiku Kärt Summataveti LOOME LAUA näitus ERMi Sõprade Seltsi esinduses sai eile täiendust kahe uue joonistuse näol. Joonistused  on sündinud alates 2020. aasta aprillist ja meie näitusele  ilmuvad nad paarikaupa.

Tartu Folgiklubi- Kristi Kool

Tartu Folgiklubil oli külas Kristi Kool

https://www.facebook.com/TartuFolgiklubi/videos/260897609060523

 

 

 

Veerand sajandit Tampere Eesti Klubi. Videomeenutus

Tampere Eesti Klubi tähistab täna, 22.4.2021 eestikeelse klubitegevuse 25. aastapäeva Soomes.

Tampere Eesti Klubil on kaks auliiget: Irja Allonen ja Reet Nikkanen.

Tampere Eesti Klubi ry on Eesti Organisatsioonide Võrgustik Soomes asutajaliige ja kuulub Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeskonda.

 

Välisministeerium kutsus kõiki eestlasi 13. aprillil esmakordselt toimuvale välisministeeriumi üleilmsete eestlaste virtuaalfoorumile.

LINK FOORUMILE

 


Lahkunud on Aili Eistrat

Meie hulgast on lahkunud Londoni Eesti Seltsi auliige, kauaaegne eestlaste rahvatantsu hoidja Londonis AILI EISTRAT (Tatter) (31.07.1921 Hiiumaa -10. 04. 2021 London).

Aili Eistrat oli üks tegusamaid Eesti kultuuri hoidjaid ja Eestimaa tutvustajad Londonis.

Kaastunne Eesti Kultuuriseltside Ühenduse poolt!

 


TULEKUL ning AKTUAALNE

LONDONI EESTI SELTSI 100. SÜNNIPÄEV

Käesoleva aasta suvel, 07. juulil saab Londoni Eesti Selts, üks vanimaid tegutsevaid väliseesti organisatsioone maailmas, 100- aastaseks. Seljataha on jäänud sajandipikkune ajalugu, mil seltsilised koos on käinud ning oma tegevusega uhkelt sinimustvalget trikoloori kõrgel hoidnud.

Kui sul on Seltsiga seotud mälestus, vahva lugu, meenutus, tore pildiseeria või videoklipp, samuti kui soovid tervitada Seltsi 100. juubeli puhul , siis saada see e-postile: info@estoniansociety.co.uk, hiljemalt 15. maiks, et saaksime seda juba meie juubelipäeval kõigiga jagada. Suuremate failide saatmiseks kasuta We transferi.

 

30 aastat Baltimaade taastatud vabadust

Šveitsi Eesti Selts kutsub kõiki neljandale akadeemilisele õhtule, mis toimub juba 11. mail kell 21:00 Eesti aja järgi.

Tšehhi Eesti Klubi asutaja ja juht, Dr. Iivi Zajedova räägib meile teemal “30 aastat Baltimaade taastatud vabadust ja Baltimaade regionaale koostöö”.

 

Foorum: kuidas rääkida oma lugu?

Vastused leiame üheskoos üles 27. mail toimuval Lõuna-Eesti Kultuurikompassil!

Foorumil leiame vastuseid küsimustele: Kuidas luua kompaktne, eristuv ja lummav lugu? Kuidas jutustada oma sündmuse, oma maakonna, valla või küla lugu? Kuidas luua lugu meie oma kultuuripärandist ja seda lugu kaasahaaravalt ja meeldejäävalt jutustada? Millele tähelepanu pöörata, et Lõuna-Eesti elamuste ja lugudega olla osa Eesti suurest loost?

Mulkide Selts tahab välja anda Adamsoni nimelist loomestipendiumi

Murdeluulekonkurss kestab aprillist kuni 1. septembrini. Konkursil osalemiseks peab autor saatma viis oma lemmikmurdes kirjutatud luuletust, mida hinnatakse tervikuna.

Konkursi kohta info ja konkursi statuut on  www.mulkideselts.org veebilehel.

 

 


Partnerite infokirju

Rootsi Eestlaste Liidu aprilli kuukiri:

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri mai: 

ERMi Sõprade Seltsi maikuu infokiri: 


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab
tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs