28. märts 2024

Kuukiri detsember nr 64

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Kuukiri detsember nr 64

EKSÜl on teatada

Üleilmsed eesti seltside jõulud. Soovime teada saada, kuidas just teie kodukandis ja seltsis jõule ette valmistatakse ning ka tähistatakse. Mis on neis omanäolist

jne. Olete te ju üleilma lalai ja igal paikkonnal on oma nüanss ja omapärased roadki.
EKSÜ meeskonnal on üleskutse, saata meile 10. detsembriks 3-5 minutilisi jõulureportaaze oma asukohtadest! Ühist tulemust saab näha 18. detsembril meie lehtedel.

Mina, eestlane XII saade oli seekord külas Narvas elavatel eestlastel.

Kuulasime ning uurisime, kuidas läheb eestlastel Narvas. Kas eestlane Narvas erineb kuidagi eestlasest Tartus võiTallinnas. Millega tegeleb Narva Eesti Selts ja veel paljust muust saime teada otse-eetris.

 

Kohtumine Maret Romaniga, kelle elu on tihedalt seotud Kabardi-Balkaari vabariigiga.

Selts “Kodumaa” võtab osa Naltšiki linna erinevatest rahvussündmustest ning korraldab ka ise aktiivselt eesti kultuuri tutvustavaid üritusi.

Tänu Mareti ja tema seltsiliikmete aktiivsele tegevusele tuntakse eestlasi sealkandis päris hästi. Sõpruse märgiks viisid kohalikud balkaari rahvuse esindajad sini-must-valge EV100 auks Elbruse tippu 2018. aastal.

 

25. novembril korraldas EKSÜ oma liikmetele zoom kasutamise koolituse. Koolitajaks oli firma INNOWISE. Koolitus on järelvaadatav siit. Lühikese, 45 minuti, jooksul räägiti zoome erinevatest kasutusvõimalustest: töögruppide moodustamine, gallupite koostamine, taustapildi muutmine, ekraani jagamine jms.Koolitusel osalenute tagaside on positiivne.

Juba neljandat aastat annab EKSÜ välja oma seltside ning sündmuste kalendrit. Seinakalendrist 2022 on võimalik leida 11 liikmesseltsi fotod, EKSÜ ürituste kalendri ning ka teiste seltside sündmusi.

Kalendris on ära toodud ka EKSÜ 2022 aasta ühisürituste kuupäevad. Tellimine: info@kultuuriseltsid.ee

 

 

Eesti Kultuuriseltside büroos käis kauge ja haruldane külaline – Suhhumi Eesti kultuuriselts LINDA juhataja Svetlana Jakobson. Ta pole Eestis käinud viimased 4 aastat ja tuli Tartusse oma ema külastama. Kasutasime hetke ära ja tegime ühe lühikese intervjuu temaga Suhhumi eesti küladest. Andsime talle kaasa Suhhumi eestlastele viimiseks ka suveniire ja DVD filmi Eia jõuludest.
Meie liikmesseltsid on ümber Musta mere, kuid me kohtume nendega väga harva. Eriti praegusel ajal.

Välisministeeriumi sündmusi

27.novembril korraldas EV Välisministeerium Üleilmsete eestlaste virtuaalfoorumi, mida saab saab järele vaadata siit: https://worksup.com/app/?id=ESTONIANSFORUM2021

26. novembril ehk kodanikupäeval tunnustas välisministeerium tänukirjaga rahvadiplomaate ja kodanikuühendusi, kes on märkimisväärselt aidanud edendada eesti keelt ja kultuuri ning Eesti ettevõtlust maailmas. Tänukirja saajate hulgas oli ka mitmeid Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeid.

 


Kõned ja filmid

Krimmi Eesti Seltsi juhataja Olga Skriptsenko Salman pidas 13. novembril 2021.a. Tartus ERMis loengu Krimmi eestlastest. Siinkohal selle esinemise salvestus.

Piltide vaatamise aeg. Lugu Kasahhi eestlastest. Petrovka küla elus ja ajaloos peegeldub ja avaldub kõik, mida Tsaari – Venemaale välja rännanud inimeste järeltulijad on pidanud läbi elama – kui läbi elamiseks üldse võimalust anti. Film eesti keeles. Režissöör, operaator, produtsent Vahur Laiapea. Monteerija Urmas Sepp. Muusika Jaak Lutsoja.

Meie seltside teateid

Tallinna Võru Seltsi tiatritrupp Tungõl harot lugõmist Sakala majan ja lugi Kadrioron, Poska majan, hingipääväl 2.11 kell 15.00 uma 14. päätükü rahvalõ ette. Täpsält tuulsamal aol loeti võrukeelist “Kalõvipoiga” ka Võrun Kreutzwaldi muuseumin ja mitmõl puul Võrumaal. Kuna meil oll tuu teedä,sõs lugõmise aigu tull tunnõ nigu lauluväljakul, ku oll üle ilma eestläisi ütitside laulõ laulminõ Kaljuste Tõnu dirigendikepi perrä.

 

 

 

3-7 novembrini toimus Krasnojarskis raamatulaat. Kohalik eesti selts on tänulik Mihhail Prohhorovi Fondile raamatupeo ja võimaluse eest kinkida Eesti raamatuid Siberi lugejatele! Täname Eesti Suursaatkonda Moskvas tehtud töö eest ja Dimitri Mironovit Eesti Kultuuriministeeriumist ning loomulikult Aleksandra kirjastust Eestis!

 

4. novembril 2021 võttis Karjala Eesti Selts KOLLE osa rahvusliku ühtsuse päevale pühendatud linna üritustest. Seltsi liikmed valmistasid ühisele pirukale – Karjala väravale – rahvusliku täidise. Soolase piruka koostisosad valmistas selts ise ette. Kultuurikolledži lastele hankisime stiliseeritud kostüümid ja nad

saavad alati esitada Eesti tantse ühises rahvusvahelises ringtantsus.

 

Ühele kuuendale klassile Petrsoskois sai ülesandeks koostada Eesti tutvustus. Selle sündmusega seoses sai Karjala Eesti Selts KOLLE anda selleks sündmuseks eesti rahvariideid ning infomaterjali. Mul on väga hea meel sellise südamliku suhtumise üle meie kultuuri.

 

Turu Eesti Keskuses aadressil Vanha Suurtori 3, Turu, Soomeavati Hea Hoog Sihtasutuse näitus eesti käsitööst! Näituse avamisel osalesid Turu Kehitysvammaisten tuki ry juhid. Eesti pool osales videosilla vahendusel.

Näitus jääb avatuks kuni 16.12. Toimub ka heategevusmüük!

 

Eesti Keele Kaitse Ühing kogub Keelekaitsjas avaldamiseks mälestusi, mis haakuvad eesti keele ja

kultuuriga, seostuvad oma aja inimeste ja asutustega, ilmestavad meie kombeid, tegevusi, huvisid ning tõekspidamisi. Kes soovivad ka neid jagada, palume  saata: reet.vaari@gmail.com

 

10.11.2021. Arutati 2022a Tamperes koostööplaane. Pildil vasakult: Salme Näsi, Tampere-Tartto seura; Ivar Liivamägi, Pirkanmaan Tuglas seura; Eesti Vabariigi aukonsul Tamperes Jani Koivuniemi; Liisa Löyttyniemi Tampere-Tartto seura ning Annela Liivat ja Maarika Tammepõld, Tampere EestiEesti Keele KaitsKlubi esindajad.

 

Isadepäeva kaunis ilm kutsus meenutama- külastama ka teisi lähedasi. Nii Jakob Hurda kui Helmi

Kurriku hauaplatsid Raadil said korrastatud.

16. november on rahvusvaheline käsitöö päev.

Haida küla naised on käsitöös väga osavad. Selle päeva auks pandi Haida raamatukokku välja setu käsitöö esemeid lausa kahe riiuli jagu.Haida raamatukogu korraldab sageli erinevaid käsitöökursusi ning näitusi.Samal ajal tähistati Uus-Petseris mardipäeva. Tähistamine algas mardipäeva lauludega. Kohal olid külmetanud hani ja kits, kes kutsuti sooja ja kes õnnistasid kõiki, et lähenev talv üle elada.

 

Juhan Kunderi seltsil on suur au esitleda teile Juhan Kunderi vähemtuntud rahvajuttude raamatut “JuKu muinasjutud I osa. Looma ja Looduse lood”. Raamatu valmimist toetasid Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriseltside Ühendus. Raamatu kaanekujundus ja illustratsioonid on loonud Lääne-Virumaa koolide õpilased. Raamatuesitluse muutis eriliseks jutuvestja Piret Päär.Raamatu hind 15€ Tellimise soovist palume kirjutada: kunderi.rahvakool@mail.ee

 

25.11 toimus PRAHA ČEK-TEK klubiliikmete ja sõprade abil valminud ajakirja monotemaatilise erinumbri „ESTONSKO“ esitlus. Ajakiri on tšehhikeelne, inglise ja eesti keelse kokkuvõtega. Ühtlasi tähistame ČEK-TEK klubiga 30ndat aastapäeva Tšehhi-Eesti Klubi asutamisest Prahas, samuti Tšehhi-Eesti diplomaatiliste suhete 100ndat aastapäeva ning lisaks 25ndat aastapäeva Tšehhi ja Eesti Teaduse Akadeemiate koostööst.

 

Novembri nädalalõpul kohtus seltsi juhatus traditsioonilisel fondüüõhtul eestlastega Genfi piirkonnast. Kohal oli ka inimesi Prantsusmaalt ja selle üle on meil ääretult hea meel. Aitäh kõigile kes osalesid. Oli väga tore!

 

Viljandimaa kodanikuühiskonna AASTA TEGU on Juhan Simmi 135. ja August Kitzbergi 165. sünniaastapäeva tähistamine ning rahvalemmiku tiitli pälvis kohvik Mull ja Muda Mustlas.

MTÜ Mulkide Seltsi aktiivsed liikmed korraldasid suvel Mulgimaa suurmeeste Juhan Simmi ja August Kitzbergi sünniaastapäeva tähistamise kontserdiga Tarvastu kirikus ja Kitzbergi naljamänguga “Kosjasõit” Juhan Simmi kodutalu õuel Kivilõppes.

 

Eestikeelsete teatrietenduste kaks tegusat päeva Laikku Kultuurikeskuses Tamperes on saanud läbi! Oleme eriti tänulikud vaatajaskonnale, sest publikuta poleks midagi.
Oleme koos ja tegutseme ühiselt! Meist kõigist oleneb, kas me suudame väärtustada oma juuri, keelt ja kultuuri.

TEK tänab veelkord ET Teatrit ja oma tänast tiimi: Annelit, Mari-Leenu,Eva Mariat ja Tuuli-Emilyt! Head esimese advendi õhtut!

 

Väikestel ja suurtel mihklitel oli külas mängu-, laulu- ja naljamees Heino Seljamaa oma teatriga kohvris. Etendus põhines muinasjutul “Okasroosike” 😀
Pildid tegi Mikkeli lastele eesti keelt õpetav Piret Selonen.
Aitäh Tuglase seltsile toreda teatrituuri korraldamise eest Soomes!

Meie seltside tulevasi sündmusi

Kirjandusmuuseum ja Eesti Teaduste Akadeemia Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus tähistavad Ilmar Laaban 100 rahvusvahelise konverentsiga, mis toimub hübriid-sündmusena. Olete oodatud konverentsile 9. ja 10. detsembril kirjandusmuuseumis Tartus.

 

 

 

 

 

 

Berliini Eesti Kultuuriseltsil KAMA on rõõm kutsuda teid laupäeval, 11. detsembril kell 16 (CET)

osalema Riina Reinvelti veebiloengus “Eestlaste toiduharjumused välismaal eile ja täna”. Loeng toimub Zoomi keskkonnas.


Meie partnerite infolehed

Eesti Folkloorinõukogu kuukiri november

KÜSK infokiri november

Rootsi Eestlaste infokiri november


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab
tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs