28. märts 2024

Jaanuari kuukiri nr 76

Aasta lõpus on ikka hea heita pilku möödunud aastale. Vaieldamatult oli 2022.a. EKSÜ kõige eredam mälestus seotud meie suvekooliga 29- 31 juulil Narvas ja Narva-Jõesuus. Allolev on rubriigist “seniavaldamata materiale”.

Head vaatamist ja meenutamist!

Kohtumiseni 2023 aastal Hiiumaal!

 

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Jaanuari kuukiri nr 76

SELTSIDE KIRJASTUSTEST

Mulkide aasta almanak!

Mulkide seltsil on tavaks iga aasta lõpus anda välja mulkide ning mulgi sõprade tegevusi kajastav Almanak. Sellel aastal ilmus juba 32 number. Viimased 10 aastat on Almanaki väljaandmise eest vastutanud Malle Kurm-Oks.

 

 

Peterburi Teataja nr 93

 

 

 

 


LIIKMETE TUNNUSTAMISED NING TÄHTPÄEVAD

Leedu Eestlaste Seltsis tunnustati

9.detsembri pidulikul aktusel autasustas Leedu Vähemusrahvuste Departemang Leedu Eestlaste Seltsi aseesimeest Ülle Damasickienet hõbedase aumärgiga “Teenete eest” Õnnitleme Üllet !

 

 

Eesti Seltsi tegevus leidis tunnustust

30. detsembril tunnustati Nalchikis erinevate rahvusseltside esimehi kultuurialase tegevuse eest. Teiste hulgas sai tänumedali ka kohaliku eesti seltsi “Kodumaa” juhataja Maret Romani. Pidulik vastuvõtt toimus Kabardi-Balkaari Vabariigi Kultuuriministeeriumi saalis. Tänumedalid olid osa ka vabariigi 100. juubelist.

 

Soome eesti noorte võrgustik sai 4. aastaseks

Soome Eesti Noored on asutatud 18.12.2018!
4a sünnipäeval tehti tagasivaate ka aastale.

Täname liikmeid, koostööpartnereid ja võrgustikke!

 

 

Narva-Jõesuu koduloomuuseumi sünnipäevapidu 19.12.2022 oli väga meeleolukas.  Meenutasime algusaegu ja tegijaid. Laulis lauluselts Eleegia. Lõpetasime meeleolukate ühislauludega.

MEIE SÕPRADE TEISI TEGEMISI

EOVS arenduspäevad Soomes

Soome organiseerunud eestlaskonda esindaval Eesti Organisatsioonide Võrgustikul Soomes (EOVS) täitus kaks esimest tegevusaastat. Sel perioodil on täienenud liikmeskond ja laiem koostöövõrgustik. 26. novembril kogunes ligi kolmkümmend koostöövõrgustiku esindajat Aalto Ülikooli Design Factory ruumides Espoos senitehtut kaardistama ning väliseesti kogukonna vajadusi vaagima.

Petseris lõppes seto kultuurinädal

Petseri linnas toimus 5.-10. detsembrini seto kultuuri nädal. Korraldajad on Seto Laste Etnograafiline Ansambel “Tsirgukõsõ”, Petserimaa Keelegümnaasium ja Seto Etnokultuuri Selts. Seto kultuurinädala raames toimus üle 10 ürituse, sh näitused, loengud, esitlused, meistriklassid, tutvustused, viktoriinid ja kontserdid. Kokku sai üritustest osa üle 500 inimese. Kõik üritused olid suunatud seto rahva kultuuri hoidmisele ja arendamisele.

Soe tervitus soojast südamest!

Selle aasta oktoobri algul saime haigla lasteosakonnalt tellimuse 300 papupaarile – umbes niipalju sünnib igal aastal Narvas uusi ilmakodanikke. Aega tegutsemiseks oli vaid kaks ja pool kuud. Lubadus on lubadus ja nii saigi pihta hakatud. Pisuke kahtlusevärin kripeldas küll hingel – kas jõuame…

 

Muuseum kõigile!

11. detsembril võõrustas Tammsaare majamuuseum Šotsis jälle lastegruppi.

Külalisteks olid puudega lapsed. Tähistati ka ühe lapse sünnipäeva. Muuseumi direktriss Diana Gubareva sai võimaluse rääkida eesti kultuurilugu ja A. H. Tammsaare jutustusi. Sissejuhatuseks laulis ta külistele muuseumi trepil tervituslaulugi.

 

 

Sõprade Seltsi järjekordne jõulureis

ERMi sõprade traditsiooniline jõulukuine mõisareis viis 9. detsembril sadakond seltsi liiget Põltsamaa linnusesse, mille rajamisest täitus tänavu 750 aastat.

Muuseumi giidid andsid meile ülevaate paiga põnevast ajaloost.

 

 

11. detsembril keerutas Peterburi eestlaste folklooriansambel “Neevo” oma seelikuid festivalil “MUSTRITES VENEMAA”, mida peeti Vene Etnograafiamuuseumis Peterburis. “Neevo” etendus Etnograafiamuuseumis kujunes väga meeleolukaks ning heaks sissejuhatuseks jõuludele. Ka palju lapsi sai jalga keerutada ning ka ülejäänud publik ei jäänud sellest kõrvale.

Avastame maailma!

17. detsembril esines ansambel “Neevo” Peterburi Majandus- ja Rahandusülikoolis festivali “Avasta maailm” . Neevo viis läbi Eesti tantsude meistrikursuse. Paljud rahvusseltsid esitlesid oma tantse erinevates boksides, kus siis õppijad said osaleda.

 

 

Muhu tikand on populaarne Moskvas ja Peterburiski

3. detsembrikuu alguse päeval said Peterburis kokku 10 Muhu tikandi huvilist. Juhendajaks Peterburi Eesti Kultuuriseltsi liige Jelena Padjus.

Õpilased olid väga uudishimulikud ja õpivalmis. Juhendajal oli nendega tore tööd teha. Osalejate lõputööks sai nõelapadi.

 

 

 


Rännak eestluses meil ja mujal

Leedu Eestlaste Seltsi projekti “Rännak eestluses meil ja mujal” avapauk ja esimene töötuba hübriidselt toimus 17. detsembril 2022.

Projekti toetati VM Eesti väliskogukondadele suunatud omaalgatuslike projrktide rahastusest 2022a. Projekti partneriteks on Norra Eesti Ühing, Läti Eesti Selts, Ukraina Eesti Selts, Itaalia Eesti Selts, Leedu Eesti Selts.

 

Näitus Pärandiluup 

Näitus „Pärandiluup“ tutvustab pärandit, millega rahvusliku metallitöö, ehituse ja tekstiil erialadel igapäevaselt tegeletakse. Pärand on osa meist, meie identiteedist, eneseteadvusest, koha- ja ruumitajust, igapäevasest keskkonnast. Pärand on elus asi. See areneb meiega koos ja leiab üha uusi vorme ja väljundeid. Näitust pakuti meile Eesti Kultuurifond Ameerika Ühendriikide poolt. Näituse korraldaja: TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond. Näitust toetab Eesti Kultuurkapital. Meil on hea meel korraldada seda kunstinäitust kuni 2023. aasta veebruarini.

PÜHADE RUBRIIK

17.12.2022 korraldasid Mikkeli Eesti Keskus ry ja vähemusrahvuste toetusorganisatsioon Omega ry koostöös Mikkeli kultuuriosakonnaga tasuta jõuluürituse kõigile huvilistele.Jõulukohviku menüü koosnes eestipärastest jõuluhõrgutistest – nagu verivorstid, isetehtud hautatud hapukapsas, pohlamoos meega ja jõulumaitseline vahukoore magustoit. Günter üllatas seakõrva süldiga, mida ka Soome talupidamistes on valmistatud.

Jõulutöötoas meisterdati taaskasutus-materjalidest kingituseks jõulukaunistusi ja jõulukaarte ning kaunistati küünlaid.

 

 

3. advendipühapäeval kogunesid väikesed ja suured mihklid ja Mikkeli eesti keele õppurid koos vanematega jõulupeole Urpola mõisa. Külla tuli ET Teater Helsingist ja tõi külakostiks kaks etendust. Pidu algas Aarne Mägi lõbusa koguperelooga”Pikapäkk kadus ära”. Ana Lepiku lavastatud etendus võlus kõiki oma naljakate tegelaste, vaimuka teksti ja hoogsate lauludega.

 

10. detsembril toimus naiste eestvõtmisel Muuga Spordihoones traditsiooniline jõululaat. Seekordne laat pakkus taas naiste käsitöid seinast seina – alates kootud-heegeldatud jõuluehetest, kinnastest, sokkidest kuni vaipadeni välja. Võimalik oli osta koduleiba ja piparkooke, vuti-, kana- ja jaanalinnumune. Õnne sai proovida loteriiga. Kohvikus pakuti nii soolaseid kui magusaid saiakesi-kooke. Seltsi kapell esines meeleoluka kontserdiga.
On kolmas advent. Ühe Trondheimi kooli parkimisplats täitub tasapisi autodega ja koolihoovis on näha triibuseelikutes naisi ning põlvpükstes mehi. Tavaliselt võib sellist vaatepilti kohata mõnes Eestimaa kultuurimajas või vahel harva ka Kesk-Norra lumiste mägede vahel, kui kogunevad rahvatantsurühma Trondheimi Trollid tantsijad, et harjutada õhtuseks esinemiseks Trondheimi jõuluturul.
Narva Eesti Seltsi traditsiooniline jõulupidu oli tavapäraselt osalejaterohke. Pidasime kõnesid, autasustasime usinamaid, kuulasime meie meesansambli “Juhhaidii!” ja Ukraina sõprade imelist laulu. Peo südamlikum ja meeldejäävaim hetk oli kahe seltsi ühislaul “ Isaisade lood”. Jällenägemis-ja koostegemisrõõmu oli küllaga!

 

 

 

Erivärvilised jõulud
21. detsembril võttis meid kohvikus “CREATE” vastu Põhjala Perenaine. Ta rääkis talvise pööripäeva tähistamise ajaloost ning tema külalised, erinevate rahvuslike organisatsioonide esindajad, rääkisid, kuidas erinevad rahvad tähistavad seda päeva, samuti jõule ja aastavahetust. Saime teada, kuidas karjalased ennustavad ja mida pidupäevaks küpsetavad. Üheskoos vaatasime Peterburi eestlaste filmi eestipäraste jõulude tähistamisest.

 

 

25. detsembril toimus Peterburi Jaani Kirikus Eesti Seltsi jõulupidu.

Lapsed õppisid pähe luuletuse: Leelo Tungal “Pühad käes”.

Lapsed laulsid eesti laule. Nende hulgas olid “Tooge tuppa kuusekene” ja “Tiliseb, tiliseb aisakell”

 

Esineti jõululauludega

16.12.22 toimus segakoor Vanemuine ja Vanemuise seltsi ühine jõuluõhtu. Kultuurilist meelelahutust pakkusid meesansambel WanSel (juhendaja Mai Rand), üles astus ka segakoor (dirigent Liia Laanmets).

Esitati eri aegade jõululaule, toimus ka kogu seltskonna ühislaulmine.

Maitsva jõuluprae ja muu juurdekuuluva pakkusid VOCO toidumeistrid.

 


 

 

 

VIDEOD

Portlandi eestlaste tantsurühmast

Tulehoidjad on Portland Oregoni Eesti rahvatantsurühm. 1950. aastal loodud Tulehoidjad on õpetanud eesti rahvatantse kolmele põlvkonnale Eesti immigrantidele ja paljudele Ameerika sõpradele. Eesti traditsioonide elushoidmine ja ameeriklastele eesti rahvatantsu õpetamine on Tulehoidjate missioon.

Portlandi Tulehoidjad jätkavad

Portlandi eestlastel on hea meel teatada, et kultuuriline tegevus ja Eesti tutvustamine on saanud pandeemiast üle suhteliselt edukalt.


KEELEUUDISED

Eesti keele tunnid Peterburis

Nii sellel aastal kui ka varasematel, alustasime tundidega oktoobris. Eesti keele õppijaid tuleb iga aastaga juurde. Koguneme Jaani kirikus Eesti Seltsi ruumis.

Praegu käib õppetöö lausa viies rühmas! Grupis on 4-12 õpilast, vastavalt tasemele. Paljudel on Eesti kodakondsus või sugulased Eestis.

 

 

 

Veel eesti keele õppest Peterburis

Alates eelmisest aastast toimuvad Peterburi Eesti Kultuuriseltsis keeletunnid ka lastele ja noortele. Õppeaastal 2022-2023 on kokku 10 õpilast.

Esimene grupp: 5-10 aastased lapsed – kokku 7

Teine grupp: 12-14 aastased – kokku 3

Koht ja aeg: tunnid toimuvad pühapäeviti Jaani kiriku ruumides

 

 


PARTNERITE INFOLEHTI

Rootsi Eestlaste Kuukiri nov

Rootsi Eestlaste Kuukiri dets


EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FBs