16. juuli 2024

Novembri kuukiri nr 85

Kogu kuukiri on allalaetav siit: Novembri kuukiri nr 85

Seltside inspiratsioonipäev

Eesti Kultuuriseltside Ühendus kutsub kultuuriseltse, koostööpartnereid ning Eesti asuala põliselanike esindajad- kuningaid 10. novembril Mulgimaale Seltside Inspiratsioonipäevalemis algab mõtteid käivitava eelaruteluga Viljandis kell 9 ning jätkub Sooglemäel Mulgi Elamuskuskuses kell 11. Vajalik on registreerumine siit: 

 

Raamatuesitlus

Johannes Aaviku selts kutsub: olete oodatud raamatuesitlusele Viru keskuse „Rahva Raamatus“ Tallinnas 23. novembril 2023 kl 18.

 

Otto Wilhelm Masing 260

12. novembril kell 14.00 Viru-Nigula kirikus ja pastoraadis

 

 

 

 


AUDIO LUGU

Läti raadio oktoobrikuine eesti keelne saade

03. oktoobril, algusega kl 20:15 Eestis/Lätis kehtiva aja järgi, on Läti Raadio 4 kavas taas me eestikeelne raadiosaade. Väljaspool Lätit kuuldav veebis https://lr4.lsm.lv/lv/lr/arhivs/?channel=4&y=2023&m=10&d=3   Põhisündmused, millest tuleb juttu – kogudusepäev, mis toimus Riia Jaani kirikus 9.septembril ning hiljutised 1944.a Suurpõgenemise mälestusüritused Eestis, millest räägib Iivi Zajedova.

 


MEIE OLULISED SÜNDMUSED OKTOOBRIS:

EKSÜ ja Trollid sõlmisid koostööleppe

Alates oktoobrist on EKSÜl ametlik koostööpartner rahvatantsurühm Trondheimi Trollid Norras. Sellega on EKSÜ võrgustikuga liitunud uus riik. Kuna Trondheimi Trollid ei ole juriidiline isik, siis Trollide täieõiguslikuks liikmeks astumine ei ole täna võimalik, kuid me saame ikkagi oma partnerlust kinnitada ning nii sündiski Kavatsuste Protokoll.

 

Mina, eestlane XXXIII — Marju Rink-Abel

Marju Rink – Abel, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides juht. Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) kutsuti ellu, et hoida Eesti Vabariiki eksiilis toimivana, töö algas aastal 1952.

ERKÜ säilitab ja toetab eesti keelt ja pärimust, Ameerika eestlaste kultuuritegevust Ühendriikides ja eesti organisatsioone.


 

EESTI KEELEST JA MEELEST

Taaskäivitus eesti keele kursus täiskasvanutele

Oktoobril esimesel pühapäeval taaskäivitus täiskasvanute eesti keele õpe Peterburi Jaani kirikus. Õpetaja Katrel on 4 erinevat õpirühma. Erineva tasemega. Täiesti uusi liitunuid on 7 inimest.

Kokku on keeleõpilasi nimekirjas 31 inimest, enamus neist eesti juurtega. Lisaks 22 inimest on individuaalõppel.

 

Eesti keel ja eesti meel

Hariduskonverents “Eesti keel ja eesti meel” 21.10. Tamperes keskendus eesti keele õppimisele- õpetamisele Soomes. Tõdeti ühiselt, et võtmeisik on PERE, tema toetav suhtumine, sõbralik suunamine, teadlikkus mitmekeelsuse kasulikkusest! Ettekannetega esinesid Maija Yli-Jokipii, Larissa Aksinovitš, Ülle Priks, Annika Madisson, Lee Laurimäe, Krista Arro, Tuuli-Emily Liivat, Kelli Piksar, Marika Sulg, Kätlin Kõverik, Annela Liivat.

HÕIMUPÄEVAST

Hõimupäivä pidämän Kiisupere latsiaian

Tallina Võru Seldsi 4 liigõt kävevä 10. rehekuu pääväl külän Tallina Kiisupere Latsiaian. Hõimupääväst märgotadõn (midä peetäs rehekuukolmandal puulpääväl) kutsõ latsiaid hindäle küllä mi ummi Eesti hõimlaisi – võrokõisi, mulkõ, setokõisi.

 

Tamperes toimus kümnes hõimupäev

07.10.2023 toimus Tamperes järjekordne Sugrifest. 10-aastane traditsioon on näidanud, et huvi oma juurte ja päritolu vastu ei ole kadunud. Ka sel aastal toimus Sugrifesti – laat, kus erinevad organisatsioonid tutvustasid oma kultuuri, seltsitegevust ja müüsid kaupa, peamiselt käsitööd ja raamatuid. Kylli Kell (EKSÜ juhatus) esines kahe soomekeelse ettekandega „ Keeltepuu“ ja „Sauna traditsioonid“. Kylli tõi kaasa eesti leiba, maasuitsusinki ja Peipsi hapukurki, mis maitsesid saunateema lõpetuseks väga hästi!


MULGIMAANIA

Juba kümnes kord heisati Mulgi lipp

Mustla keskel asuva Mulgi Majaka tippu heisati täna taas kord Mulgimaa lipp. Lipu tseremoonia algas Tarvastu Gümnaasiumi juurest, kus kõik koolilapsed olid varustatud väikeste lipukestega, kes seda uhkelt demonstreerisid. Rongkäigu eesotsas sammusid Mulgi Vanemb, siis Mulgimaa vallavanemad ning kogukonnajuhid. Saatjaks torupilli viis.

 

Juba kümnes Mulgimaa uhkus

Mulgimaal kuulutati välja Mulgimaa Uhkus. Sellel aastal pälvis selle austusväärse tiitli…


TÄHTPÄEVI OLI KA

Mürakarud 25

Karikaturist Urmas Nemvalts on Mürakarude koomiksit joonistanud 25 aastat. Tal on detailideni meeles, mida mõmmikud esimestes osades tegid.

 

 

Kodumaa selts 20!

27. oktoobri õhtul tähistati Nalchiki linnas Sindika hotelli suures saali Kabardi-balkaari eesti selts “Kodumaa” 20ndat tegutsemisaastat. Peole osalesid Stavropoli “Isamaa” seltsi prouad Irene Räts ning Nelli Maier Allmäe külast.

Tervituseks oli kohale tulnud ka Eesti konsul Moskvas Rasmus Miller.

Eesti motiividel esitasid tantsu tüdrukute ansambel, Ilona Kocesokova luges luuletuse “Vana Toomas”, Oksana luges luuletuse sügisest.

 

MEIE SÕPRADE JA LIIKMETE HUVITAVAID MUID ETTEVÕTMISI

Kaader Krimmis. Kevade Tare

29. septembrist 1. oktoobrini 2023 toimus Simferoopolis ülevenemaaline etnograafiline festival.
2023. aasta festivali võistlusfilmide programmis oli 34 filmi 14 Vene Föderatsiooni piirkonnast, sealhulgas Krimmi Vabariigist ja Sevastopoli linnast. Kõik nad räägivad rahvuslikest traditsioonidest ja kommetest, kultuuride rikkusest ja mitmekesisusest.

Uma miis Havannan!

Nigu meil Tallina võrokõisi seldsil kombõs , tulõmi süküshuuao alostusõs kokko rehekuu edimädsel pühäpääväl. Sjookõrd sis 1.10 kell 14.00 Sakala 14 majan. Saal oll rahvast nii puupistü täüs, et toolõst jäi puudu ja mõni pidi aknõlavva pääl istõt võtma. Alostusõs kõnõl Matvere Tiit timahavatsõst Kaika suvõülikoolist. Sis sai sõnna pääesineja.

Tavaperätselt olõmi kutsnu küllä põnõvit ja tuntu-tiidä inemiiisi, kel köüdüs Võrumaaga.

Rahvatants tõi Kanadas kokku

Rahvatants tõi Kanadas kokku erinevad põlvkonnad ja palju tantsurõõmu.

Erakordne väliseestlaste rahvarõivakool Chicagos

MTÜ Rahvarõivas on alates 2009. aastast korraldanud rahvarõivaste valmistamise koolitusi. Üle-eelmisel aastal sai aga hoo sisse omapärane veebipõhine rahvariidekool Chicagos.

 

 

 

Taido Suari

13. -14. oktoobril sai Petroskoi Riikliku Konservatooriumi lava soome-ugri rahvaste amatöörteatrite piirkondadevahelise festivali “TAIDO SUARI” (“LOOVUSE SAAR”) avamispaigaks. Festivali korraldamise idee on olnud päevakorras juba pikka aega. Festivali-foorumi algataja ja korraldaja oli meie vana sõber – Svjatozero (Karjala keeles – Pyhäjärvi) küla ühiskondlik organisatsioon – “Svjatozero juured”.

 

 

Ner-Tomid

22. oktoobril tähistati Simferopoli linna Ner Tomid sünagoogis juudi kultuuri päeva. Esinesid erinevate rahvuskultuuriseltside solistid ja ansamblid. Kohal oli ka Krimmi eestlaste esindus.

Olga Salman luges omatehtud luuletuse Eestimaast ning Svetlana Manakina esitas Anne Veski laulu “Eilne päev”.

 

Midt-Norge 25

Meie rahvatantsurühm oli 21. oktoobril kutsutud esinema Estlandsforening Midt-Norge 25-le juubelikontsertile. Loomulikult olime küllakutse eest väga tänulikud, sest nii oli meil võimalus teha jälle seda, mis meile südamelähedane on, nimelt tantsida. Enne esinemist oli meil trenn ja siis vurasime kõik autodega Spongdali poole Trondheimi lähistel.

 

 

 

 

Siberi eestlaste folklooritund

29. oktoobri lõunaajal kogunesid arvutite juurde Krasnojarski Eesti Selts, Haida küla setu ansambel “Lill”, Uus-Petseri folkloorigrupp, Ülem-Suetuki esindus ning Omski esindus, et üheskoos, üle veebi, õppida tundma mardipäeva traditsioone.

 


Partnerite kuukirju

Eesti Selts Belgias kuukiri: sept- oktoober

Rootsi-eestlaste kuukiri oktoober

 

 

Löö kaasa!, liitu meiega!

Rõõmsad ja vajalikud üritused, koostegemised, eesti keel, koduloo uurimine, rahvatantsu ja kohaliku toidukultuuri hoidmine Eestis ja välis-Eesti seltsides saavad Sinu tuge, kui
liitud Eesti Kultuuriseltside Ühenduse liikmeskonnaga!

Aitame muuta sul oma seltsi sündmust nähtavamaks ja leida uusi sõpru nii Eestist kui üleilma.

Tahad toetada Eesti kultuuri, tahad tegutseda ühiselt, siis liitu meiega, seltsis on segasem!
EKSÜ e-kuukirja saate muuta veel sisukamaks, kui saadate varakult teateid ja kajastusi
oma sündmustest meie aadressile info@kultuuriseltsid.ee

Kuukirjaga saate liituda, kui saadate kirja aadressile info@kultuuriseltsid.ee EKSÜ
tegemistega saab tutvuda kodulehel www.kultuuriseltsid.ee ja FB